Едва ли има човек на планетата, който да не е чувал за Бермудския триъгълник – онази зона в Атлантика, превърнала се в легендарна с безследно изчезналите десетки самолети и плавателни съдове. Но сигурно малко са онези, които знаят, че в другия край на света, в Тихия океан, съществува един също толкова прокълнат, а дори и много по-опасен район, където властва  подобен смъртоносен феномен. Изследователите твърдят, че столетия наред японски рибари и моряци изчезват във водите на онова, което ще нарекат Ман О Уми.

Морето на дявола ( яп. Ман О Уми), известно още като 

Дяволския триъгълник,

Триъгълника на дракона, Триъгълника Формоза или Тихоокеанския бермудски триъгълник, е район в Тихия океан, простиращ се между японския остров Мияке (намиращ се на около 180 км южно от Токио), островите Бонин и Тайван.

Няма да го намерите на официалните географски карти. А дори и да използвате подробните капитански атласи, няма да разберете, че сте пресекли линията на Дяволския триъгълник. Но това място е известно сред японците и специалистите океанолози като зоната, където има много повече инциденти, отколкото в легендарния Бермудски триъгълник.

През януари 1955 г. в японската преса се появяват няколко статии за девет плавателни съда, изчезнали безследно между април 1949 и октомври 1953 г. в зоната, затворена между о. Мияке и о. Иво Джима (един от островите Бонин), разстоянието между които е около 1000 км. Оказва се, че заради инцидентите японското правителство организира

мащабна научна експедиция,

която да потърси и обясни природния феномен, който вече има етикета „Триъгълник на дракона”. Към експедицията са привлечени повече от 100 учени и няколко плаващи изследователски станции. Но след злополучното потъване на кораба „Кайо Мару 5” в резултат на поредното изригване на подводен вулкан през 1952 г., при което загиват 22-ма души екипаж и девет учени, изследователската мисия е прекратена.

Местните древни легенди, датирани отпреди повече от 1000  години, разказват, че

този район е бил населяван от дракони,

които живеят в морето и периодично нападат островите, обитавани от праотците на днешните японци.