Ледените кръгове – изящният феномен

27 октомври 2016 г., 10:30
1585

Снимка: Juliancolton, CC0, Wikimedia

През 2009 г. лошото зимно време в Англия става повод освен за традиционните оплаквания, и за изумление. Студът и загадъчните естествени процеси довеждат до формирането на впечатляващ природен феномен. Във водата на река Отър в графство Девън беше забелязана огромна кръгла плоча от лед, която се върти на едно място. До този момент подобни образувания са виждани много рядко и само на територията на страни с извънредно студен климат.

„Природата ще продължи да ни изненадва.” Това минава през главата на Рой Джефърийс, който пръв забелязва ледения кръг в Югоизточна Англия. Джефърийс се разхожда с кучето си по поречието на река Отър, когато вниманието му е привлечено от странна плаваща форма във водата. На мястото, където се срещат двата водни потока, се върти масивен леден диск с диаметър повече от три метра. За да бъде сигурен, че няма да остане единственият свидетел на необичайната гледка, англичанинът се обажда на своя съгражданин г-н Блисет, който е известен с интереса си към странните истории и явления и по случайност живее наблизо. В интервю за местния вестник по-късно Блисет разказва, че веднага грабнал камерата си и се забързал към реката, за да види с очите си странния леден диск. „Не можах да повярвам, когато Джефърийс ми каза. Засякохме и установихме, че дискът

изпълнява едно пълно завъртане за 4 минути и 10 секунди.

По това време температурата на въздуха беше под 0 градуса и времето беше нетърпимо студено през последната седмица”, разказва той. От метеорологичната станция на Девън заявяват, че не могат да обяснят появата на забелязания леден кръг. Говорителят на станцията признава, че и те са озадачени. „Нашето най-разумно предположение, а това е само предположение, е, че кръгът е формиран от някакъв вид водовъртеж в реката. Не сме виждали подобно нещо досега”, казва той.  

Свидетелства за ледени образувания от този вид до момента са регистрирани само в Скандинавия и Северна Америка. Причината за формирането им все още е неизвестна поради ограничените научни изследвания и рядката им поява. Не само в Англия, но и във всички точки на света ледените кръгове смайват и пораждат въпроси. Появата им успя да предизвика множество догадки и интерпретации, най-крайните от които са на ентусиастите, които вярват в НЛО. Активизирани от новината за нещо ново и необяснимо, почитателите на паранормалното започнаха да разпространяват теорията, че образуването на ледените дискове, също както появата на популярните загадъчни кръгове в житните и царевичните ниви, е резултат от намесата на извънземни същества. Естествено, учените също проявиха интерес. Специалистите по природни науки взеха отношение, изказвайки предположението, че кръглите плочи се образуват поради наличието на

необичайно течение във водата с извънредно ниска температура.

Една от най-популярните тези гласи, че ледените кръгове вероятно възникват, когато ледът на повърхността на водния басейн не се струпа на брега, а е въвлечен във водовъртежа на циркулиращ подводен поток. Смята се, че ако тромаво подводно течение се върти продължително в общия обем от вода и ако температурите са поне 10 градуса под нулата, от задвижването на леда може да се оформи кръг. Постепенно периферията на кръга се очертава и ледът се заглажда, докато накрая се образува кръгла ледена преграда между водовъртежа и останалата вода в реката.  Така се появява

крехък леден пръстен

със съвършена форма, който плува на повърхността и обгражда известна площ от водата. При условие, че температурите са ниски продължително време, водата вътре в кръглата ледената периферия се заледява. Леденият пръстен постепенно се запълва от периферията към центъра на окръжността, докато накрая възниква еднороден леден диск, който бавно се върти. Предполага се, че дебелината и широчината на забелязаните дискове зависят от обема на водоизточника, обхвата на теченията и периода студено време, необходим за формирането на феномена.

Това обяснение звучи разумно, но не е подкрепено от безспорни научни доказателства. А ледените кръгове не са от днес.

Появата им е регистрирана още през 19. век,

когато за първи път е описан един от тях. През 1895 г. на страниците на американското издание „Сайънтифик американ” e отпечатана рисунка на леден кръг. 30 години по-късно ”Илюстрейтед Лондон Нюз” също публикува информация за кръг, забелязан близо до Торонто, САЩ. Статията е озаглавена „Джак Фрост разказва за кръг”. От тогава до днес на ледените кръгове се гледа като на нещо интригуващо  и мистериозно. След като вижда такъв феномен в Канада, Кати Уитейкър решава да разкаже за него в уебсайт и завършва с думите: „Тази изключително необикновена форма я нямаше предишната нощ и около нея нямаше следи. Така че, освен ако някой от читателите няма обяснение, изглежда, че тук си имаме работа с нещо за „Досиетата X”. Реакции, подобни на тази на Кати, са често срещани.

Липсата на конкретно обяснение от научната общност доскоро позволяваше на любителите на „неразгаданите феномени” да се впускат в ексцентрични интерпретации. Въображението им се вихреше с пълна сила до 1993 г., когато

от Масачузетския технологичен институт опитаха да сложат край на дебата.

От учебното заведение се активизират, след като ледените кръгове се появяват на повърхността на река Чарлз в Кеймбридж, щата Масачузетс. Тази част от реката, в която се формират странните образувания, инцидентно попада в обсега на университетската площ, така че преподавателите и студентите са мотивирани и дори улеснени да ги изследват.

Дейвид Рийкс, завършил океанско инженерство в института, посвещава време на научните изследвания, като постепенно отхвърля неоснователните предположения за произхода на загадъчните плочи. Той елиминира като причина отделните потоци, идващи от поставените подводни тръби, евентуалното разместване на водните слоеве, предизвикано от ниското прелитане на хеликоптери, свръхестествената активност на чужди за планетата сили, милионите балончета, резултат от разлагащата се маса в реката, и подводните течения. След като разглежда всички възможности и фактори, оказващи влияние, Рийкс достига до заключението, че

водовъртежите под моста над река Чарлз причиняват отчупването

на част от ледените слоеве. Когато се отделят, парчетата лед започват да циркулират, формирайки кръгли, движещи се водни коридори, които впоследствие се запълват с ледена маса и постоянно се въртят.

Това са изводите на Рийкс, но други теоретици твърдят, че обяснението може да е различно. Те смятат, че е по-вероятно ускореното движение на реката в определени завои да поражда „въртяща се напречна сила”, която отчупва леда и го задвижва около една точка, така че постепенно се оформят един или повече ледени кръгове.

Как и защо се формира природният феномен, е още спорно, а той продължава да се появява на все повече места. Миналата година няколко кръгли плочи от лед бяха

документирани в Норвегия и Русия.

Ледените кръгове, въртящи се в руското езеро, са толкова много, че повърхността на водата наподобява окраската на калинка. Освен това кръговете са често срещано явление в Швеция, където са забелязани в река Люснан, река Пайт и езерото Хотагсьон. Твърди се, че диаметърът на един от тези в река Люснан надхвърля 200 метра.

За плаващите кръгли плочи могат да разкажат десетки очевидци от различни места по света. Една от популярните истории, свързани с кръговете, разказва, че собственик на голям имот в Норуолк, САЩ, една сутрин се събужда и вижда в езерцето си в задния двор въртящ се кръг от лед със съвършена форма. Човекът се стряска и започва да търси кой и как е направил това.

Невена Любенова

Ключови думи:
Коментари