Зловещ въпрос, но все някой трябва да потърси и неговия отговор, пише PopSci.

Най-общо казано, зависи от това колко голям е вашият ковчег.

Всъщност, точен отговор на този въпрос няма, тъй като според някои изследвания нормален здрав човек може да издържи между 6 и 36 часа, а според други - не повече от час. Учените имат различни мнения по въпроса, но се обединяват около твърдението, че при всички положения нямате прекалено много време.

Това, което е по-сигурно обаче е, че оцеляването зависи най-вече от количеството въздух, което може да се събере в самия ковчег. Колкото по-дребни сте, толкова по-дълго ще оцелеете, тъй като заемате по-малко място и съответно има повече пространство за въздуха. Всичко ще свърши в момента, в който се изчерпат запасите от кислород. Сдържайки дъха си, опитни атлети, като плувци и маратонци, могат да изкопчат допълнителна минута.

Според учените средният ковчег може да побере 886 литра, докато средният обем на човешкото тяло е 66 литра. Това ни оставя 820 литра въздух, от който една пета или 164 литра е кислород. Ако затвореният вътре човек консумира 0.5 литра кислород всяка минута, до окончателното изчерпване на кислорода в ковчега ще минат около 5.5 часа.

"Истината е, че ако сте заровени живи, няма абсолютно нищо, което да може да направите. Окажете ли се вътре, това е краят", мрачно коментира Алън Лефт, професор от Университета на Чикаго. Това е така, защото, освен всичко останало, ковчегът най-вероятно е добре запечатан отвън и заровен на няколко стъпки под земята.

В крайна сметка има и една относително положителна страна в тази черна ситуация. С повишаването на нивото на въглеродния двуокис се засилва сънливостта и ще изпаднете в кома преди в крайна сметка сърцето ви да спре.

"Може да усетите задушаването и чувството ще бъде ужасяващо, но, ако не друго, то поне няма да бъдете в съзнание в последните мигове", завършва професор Лефт.