Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им сънуват. Виждали са как потръпват с лапички, докато спят, така че на какво друго може да се дължи? Звучи логично. Само потрепването на лапите и на тялото не е непременно индикатор за процес на сънуване.

И все пак…

Съществуват солидни доказателства в подкрепа на тезата, че котките сънуват.

Лошата новина е, че те не са базирани на обратна информация от четириногите (очевидно), а действат на принципа на чистата логика. Откъде знаем, че хората действително сънуват? Можем да говорим и следователно да потвърдим, че сънуваме. От друга страна, котките няма как да ни разкажат. Следователно остава едно нещо – да изследваме какво се случва с организма и съзнанието на човека, докато сънува, след което да видим, доколкото е възможно, дали същите или подобни неща се случват с котките и другите животни.

Хората и котките преминават през много сходен процес по време на съня си.

Стадий/фаза 1 (сънливост) - влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. Лесно можем да се събудим. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий/фаза 2 (лек сън) - очните ни движения спират и мозъчните ни вълни се забавят. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадии/фази 3 и 4 (дълбок сън) - бавни мозъчни вълни, наречени делта вълни, започват да се появяват. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително делта вълни. Много трудно е да събудиш някого през фаза 3 и 4, които общо се определят като дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората, събудили се по време на дълбок сън, често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути, докато се разбудят.

REM-сън - по време на фазата REM-сън дишането ни става по-бързо, нередовно и повърхностно; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана (звучи малко страшно!). Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане - също и е възможно мъжете да получат ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня. Това обикновено е около 3-4 ч. сутринта.