Сънуват ли котките? Повечето стопани биха се заклели, че котките им сънуват. Виждали са как потръпват с лапички, докато спят, така че на какво друго може да се дължи? Звучи логично. Само потрепването на лапите и на тялото не е непременно индикатор за процес на сънуване.

И все пак…

Съществуват солидни доказателства в подкрепа на тезата, че котките сънуват.

Лошата новина е, че те не са базирани на обратна информация от четириногите (очевидно), а действат на принципа на чистата логика. Откъде знаем, че хората действително сънуват? Можем да говорим и следователно да потвърдим, че сънуваме. От друга страна, котките няма как да ни разкажат. Следователно остава едно нещо – да изследваме какво се случва с организма и съзнанието на човека, докато сънува, след което да видим, доколкото е възможно, дали същите или подобни неща се случват с котките и другите животни.

Хората и котките преминават през много сходен процес по време на съня си.

Стадий/фаза 1 (сънливост) - влизаме и излизаме в сънуване за 5-10 мин. Лесно можем да се събудим. Очите ни се движат много бавно и мускулната активност е слаба.

Стадий/фаза 2 (лек сън) - очните ни движения спират и мозъчните ни вълни се забавят. Сърдечният ни ритъм се забавя и телесната температура се понижава.

Стадии/фази 3 и 4 (дълбок сън) - бавни мозъчни вълни, наречени делта вълни, започват да се появяват. До фаза 4 мозъкът произвежда почти изключително делта вълни. Много трудно е да събудиш някого през фаза 3 и 4, които общо се определят като дълбок сън. Няма движение на очите и мускулна активност. Хората, събудили се по време на дълбок сън, често се чувстват изморени и дезориентирани за няколко минути, докато се разбудят.

REM-сън - по време на фазата REM-сън дишането ни става по-бързо, нередовно и повърхностно; очите ни трептят бързо в различни направления, а мускулатурата ни е временно парализирана (звучи малко страшно!). Сърдечният ни ритъм се повишава, кръвното налягане - също и е възможно мъжете да получат ерекция. Хората са склонни да имат ясни сънища по време на тази фаза от съня. Това обикновено е около 3-4 ч. сутринта.

Между другото, не само хората, но и котките, бозайниците, птиците, както и някои влечуги преминават през REM-фазата. Това е солидно доказателство в подкрепа на тезата, че и котките сънуват.

Какво сънуват котките?

Доказано е, че мозъкът на човек не може да измисли лице. Следователно всичко, което сънуваме, е нещо, което сме видели, чули, преживели. Дори когато не го помним. Сега да видим при котките. Очевидно съзнанието им не е задръстено от криминални романи, проблеми в работата, неприятни политически ситуации, ежедневни проблеми и т.н. Също така не се тревожат от бъдещето си, не кроят планове, не плащат сметки, общо взето целият товар на битовизма е смъкнат от плещите им. Котките, мили стопани, най-често си мислят за ловуване. Това е в природата им. Плячката. Също така съзнанието им е заето от различни пакости, които са направили или имат намерение да извършат – да бутнат от масата любимата ви ваза, да си наострят ноктите върху бюфета, да се метнат върху пердето и т.н.

Самото преживяване на съня е различно при хората и при котките. При нас много често е като филм, затова е лесно да го разкажем. Но също така може да бъде неясно, нелогично, накъсано. Слепите хора разказват, че са имали цветни, ярки и много картинни сънища. Онези, които са родени слепи обаче, нямат такива сънища, защото мозъкът им никога не е възприемал подобни картини.

Котките нямат зрителното възприятие на хората, при тях е силно занижено, но за сметка на това имат много силно нощно зрение и остро обоняние, което означава, че сънищата им най-вероятно са свързани много повече с мирис, отколкото със зрение. В заключение, имаме всички основания да вярваме, че котките сънуват – приятни, вълнуващи и вкусни сънища.

Цветелина Велчева по материали от pet-happy.com