Когато спящият руски вулкан Райкоке изригна през юни, той изхвърли в атмосферата от широкия си 700 метра кратер гъста кафява вулканична пепел и газове. Драматичното шоу бе видимо от Международната космическа станция, а ефектите от него се простряха много по-надалече, отколкото предполагахме.

Два месеца по-късно фотографът от Колорадо Глен Рандал забелязва, че по време на разходката си в Скалистите планини е заснел нещо необикновено – тъмно виолетовото отражение в езерните води въпреки златистия оттенък в небето. Интересното е, че той далеч не е бил единственият, който се натъква на подобно нещо. Според коментар на Колорадския университет в Боулдър през последните месеци множество хора из страната са забелязали странни изгреви и залези с лилави оттенъци. Защо? Отговорът вероятно се крие на другия край на света.

Изследователите вярват, че изригването на Райкоке на 22 юни е предизвикало тези оттенъци. През август те измериха аерозолите и фините прахови частици на 32 км над Вайоминг с помощта на метеорологичен балон и откриха, че аеорозлните пластове са били 20 пъти по-плътни от обикновеното след изригването и вероятно именно това е причината за необикновените изгреви и залези. Този феномен е известен като „разсейване“. При него фини прахови частици в озоновия слой на Земята (например серен диоксид и пепел от вулканично изригване) отразяват или пречупват слънчевата светлина и довеждат до образуването на определени цветове.


Изригването на Райкоке на 22 юни 2019 г  Снимка: NASA

Той показва, че ефектите и от относително малките вулканични изригвания могат да се разпрострят и до другия край на света. Въпреки че изригването на Райкоке конкретно не е притеснително, учените смятат, че трябва да се тревожим за значително по-големите.

„Едно наистина голямо вулканично изригване може да окаже значителен ефект върху цялото човечество. Това е нещо, за което трябва да сме готови“, казва Ларс Калнаяс, изследовател в Лабораторията за атмосферна и космическа физика.

Източник: IFLScience