Когато Слънцето е в долната част на небосвода, особено при здрач, небето става все по-синьо и синьо в своя зенит. Защо този цвят е толкова силно изразен? Възможно ли е да е друг, пита io9?

Когато погледнете към небето, ще забележите, че определени части от него са по-сини от останалите. Обикновено, когато Слънцето е разположено високо, небето става по-наситено синьо в своя хоризонт. Когато нашата звезда е ниско на небосвода, зенитът се оцветява в по-силно изразено синьо, докато небето около нея е бледосиньо, почти бяло.

На какво се дължи всичко това? Озоновият слой отнема част от жълто-червените светлинни вълни, дори ги абсорбира. Междувременно разпръсва синия цвят. Когато Слънцето е ниско на небосвода, всяка светлина, която достига до нас от зенита на небето, е изминала доста дълъг път. Изгубила е голяма част от жълтите и червени елементи. Поради тази причина небето е обагрено в синьо.

В случай че нямаме озонов слой, то ще придобие доста по-различен цвят. Жълтите и червени  светлинни вълни ще се застояват по-дълго при залез. Съответно зенитът ще придобие доста неприятният сиво-зелен цвят. След като Слънцето се скрие под хоризонта, за кратко ще се освети в жълто, а накрая ще настъпи мрак.