Сигурно сте забелязали, че Луната има характерно "човешко" лице. Оказва се, че илюзията се дължи на намагнетизиран прах, оставен от древна лава. Американски учени твърдят, че именно този прах създава загадъчните тъмни участъци на повърхността на Луната, които приличат на лице или на други образи при пълнолуние. 

NASA от десетилетия признава за съществуването на завихрянето и го сравнява със "сметана в кафе", но досега причината за появата му не беше известна, допълва БТА. Тъмните участъци са по-малко изветрени от заобикалящата ги среда. Учените от университета Рътгърс и университета на Калифорния в Бъркли твърдят, че завихрянето на праха, което ги образува, се дължи на древни тунели, оформени от лава. Лавата е разградила минералите в кората и е образувала желязо.

Компютърният модел на американските учени разкри, че има тесни змиевидни магнитни зони, където се появява завихряне. Те се подреждат по формата на тунелите, образувани в древността от лава под повърхността. Зоните, където вулканичната активност е била най-силна, сега са силно намагнетизирани заради минералите в скалата, които са се разградили под екстремните температури и се е образявал металът желязо.