Учени изясниха как някои змии покоряват въздушната стихия, съобщи LiveScience. А те наистина могат да прелетят немалки разстояния, скачайки от височини до 15 м. Изследването е извършено от биолога Джейк Соча от Техническия институт на Вирджиния.

Летящите змии са пет родствени вида, например Chrysopelea paradisi. Скачайки от дървета те могат да се придвижват за секунди на разстояния над 20 м - най-вече от клон на клон. Мнозина предполагаха, че това е въздушно планиране, но точният механизъм на змийския полет доскоро беше неизвестен.

За да провери съществуващите хипотези, Соча заснел куп видеоклипове на змии, скачащи от 15-метрови височини. За да анализира движенията им, нанасял по телата на аеронавтите бели точки, чрез които да се определя положението им при полета.

По този начин бил съставен модел на движенията на C. paradisi във въздуха. Тук може да видите няколко записа на змийските полети.

Учените били изненадани, че за част от секундата змията дори набира височина, благодарение на сумата от силите при скока. Това C. paradisi успява да постигне заради свиването на тялото в компактна форма, както и заради своеобразната подготовка, при която змията се извива под формата на буквата J.