Множеството истории за мистериозни блещукащи светлинки в небето, „снимки“ на космически кораби и дори разкази за срещи с „истински“ извънземни, засилват обществения интерес към НЛО-то и подхранват вярата, че не сме сами във Вселената. Много психолози обаче гледат доста скептично на всичко това. Те са убедени, че много от тях имат конкретни научни обяснения, пише Science Alert.

Интересът към извънземните се засилва значително след популярния случай Розуел, Ню Мексико от 1 юли 1947 г. Тогава летецът-ветеран Ричард Ренкен, че е наблюдавал полета на кръгли обекти, летящи със скорост 50 мили в част, подредени във формата на буквата ,,V".  По-късно, на 2 юли 1947г., около 21.50 часа семейство видял ярко свещен овален летящ обект, оставящ след себе си червена светлина и летящ на северозапад от Розуел. Фермер пък чул точно по същото време мощен взрив. На следващия ден - 3 юли, той заедно с малкия син на съседите си, забелязали на пасището във фермата, ,,леки метални парчета", които били разпръснати безразборно върху немалка площ.

Изследвания, проведени в западните култури, откриват, че през 2015 г. близо 50 процента от хората вярват в извънземни. Макар и рядко, някои дори твърдят, че са били отвличани.

Съвременните истории за отвличане започват да стават популярни след случая на Бети и Барни Хил от 1961 г. Двамата твърдят, че са видели странни светлини, докато са шофирали. Част от времето им се губи, имат и петна в спомените си.

Следващите регистрирани данни за отвличания често са свързани със загуба на памет, различни здравословно проблеми, сомнамбулизъм, кошмари и психологически травми. Самите Бети и Барни Хил твърдят, че след случката са имали сериозни психологически проблеми и са ходили на психотерапевт.

Въпреки че достоверността на много от тези истории се поставя под въпрос, проучване, проведено от Roper Center for Public Opinion Research 30 години след историята на Бети и Барни, открива, че около 3,7 млн. американци вярват, че също са били отвличани.

Скептиците твърдят, че т.нар. срещи с извънземни са най-обикновени измами, създадени с цел финансови или социални облаги.

Розуел може би е най-популярният случай за това. Много неща от онова време останали недообяснени или неясни. Ето защо през 1995 г. Рей Сантили твърди, че разполага с видео кадри, показващи аутопсия на катастрофиралото извънземно. По-късно признава, че всичко това е било измама.

Инцидентът разгорещява страстите. Хората започват да настояват, че извънземен кораб действително е катастрофирал в Ню Мексико, а американските власти просто се опитват да прикрият случая.

Хипотезите, че извънземните отвличания са измами, може и да са верни в някои случаи. Нямаме причина да вярваме обаче, че всички тези „преживявания“ са лъжливи.

Всъщност, психолозите смятат, че могат да предоставят множество достоверни и научни обяснения за това, което хората си мислят, че изживяват.