Учени успяха да установят на какво се дължи шестото ни чувство. Изследване, публикувано в авторитетно списание по биология, твърди, че е бил открит метод, който реконструира думи и изрази, базирани на мозъчните вълни. Според изследователите, методът ще помогне при лечението на пациенти, изпаднали в кома.

Учените от калифорнийския университет са използвали електроди, контактуващи директно с мозъка на пациентите. Техниката, наречена функционален магнитен резонанс, следи кръвните потоци в мозъка. Така тя идентифицира думите и идеите, за които човек си мисли.

Системата е фокусирана върху точно определена част от мозъка, която помага на хората да разбират думите, които чуват. Компютър записва електрическите сигнали и ги преобразува обратно в думи.

Изследователите са оптимисти, че тази техника ще помогне на пациенти с проблем в говора. Ако им бъде поставено специално устройство, те ще могат да си представят какво искат да кажат, а апаратът ще го превръща в думи. Предстои обаче дълъг път докато бъде конструирано и пуснато в продажба такова устройство за превод на мислите.

Ползата от него ще бъде огромна, смятат лекари. То може да се използва при редица затруднения на комуникацията, включително да помогне при лечението на пациенти в кома.