Имаме пет основни сетива – зрение, слух, вкус, мирис и допир. С годините учените приемат съществуването на много повече – например ноцицепция, или чувство за болка, и термоцепция - усещането за температурата на околната среда. Днес науката говори за 21 или повече човешки сетива. 

Чувството, за което говорим, е „екстрасензорно възприятие“ (ЕСВ) или способността да възприемаме информация отвъд нормалните сетива. Това са „аномални процеси на пренос на информация или енергия, процеси като телепатията, които понастоящем не могат да бъдат обяснени с понятията на известните физически или биологически механизми“, според определението на изследване от 1994 г., цитирано от  psychicelements.com.

Настръхване. Най-очевидният знак, че имате шесто чувство, е усещането за опасност. Кожата ви настръхва, усещате присвиване в стомаха или друг телесен сигнал за опасност, дори когато не я виждате. Никога не пренебрегвайте шестото си чувство и бързо се измъкнете от ситуацията, в която сте попаднали. 

Недоверие към непознат. Ако тъкмо сте се запознали с някого, но имате лошо предчувствие, вероятно шестото ви чувство се е активизирало и иска да ви предупреди. На подсъзнателно ниво вече ви е ясно, че този човек може да е опасен. Това може да работи и в обратна посока: ако изведнъж усещате дълбока близост с човек, когото познавате отскоро. 

Предчувствия. Понякога човек има ясното усещане, че нещо ще се случи, добро или лошо. Не предполага, а „знае“. 

Гласове. Чуването на гласове може в някои случаи да е признак за психическо заболяване, но в други е просто необичайна проява на интуицията. Според някои учени в миналото мозъкът на всички хора е функционирал така: определени изводи и решения, до които стигали по несъзнаван път, идвали под формата на глас „отвън“. Ако понякога един глас ви подсказва какво да направите, това вероятно е гласът на вашето подсъзнание. 

Сигурно, но необяснимо знание. Случвало ли ви се е просто да знаете даден отговор, без да имате нужните познания и без да знаете защо. Това шесто чувство понякога е полезно при решаване на тестове, когато не можете рационално да посочите отговор. Тогава е добре да посочите първото, което ви е дошло наум. 

Повишена бдителност. Това е умение, което всеки може да развие. Ако обръщаме достатъчно внимание на дискретните сигнали, които собственото тяло и психика непрекъснато ни подават, ще можем да получаваме отговори на въпросите си почти мигновено. Когато човек развие това умение, то се превръща в „шесто чувство“.