Дежавю — невероятно загадъчна игра на ума. От  60 до 80 % от хората от време на време изпитват състоянието, че вече са преживели нещо, което им се случва за първи път. Но, какво го провокира? Оказва се, че има поне 10 възможни обяснения.

1. Грешка

Кратко „зацикляне” на мозъка, случайно „претоварване” на сензорния вход и в паметта настъпва срив. С други думи, съзнанието буквално се е пошегувало с вас.

2. Напомняне

Спомняте си още нещо – даден обект, мирис или звук пробуждат пазен в паметта спомен. И това предизвиква усещането, че вече сте виждали това/ били сте на това място, макар в действителност да не е така.

3. Спомени „матрици”

Разпознавате познат модел, шаблон. Човешкият разум притежава удивителната способност да създава и запомня шаблони. Видът на това как някой майстори нещо, как градината разцъфва отново и дори познат глас, могат да предизвикат ефекта на дежавю.

4. Тревожен сигнал

Това състояние може да бъде и предупредителен сигнал за пристъп при хора, които страдат от епилепсия.

5. Претоварване

Още един случай, в който чувството „това вече съм го преживявал” е знак за повишено внивание. Когато виждате нещо за пръв път, това активизира определена област в горния мозъчен дял. Когато пък виждате нещо познато, се активира друга област. Двете зони изпращат информация в хипокампуса и ако предават сигнали едновременно, мозъкът се претоварва и предизвиква лъжливите сигнали.

6. Объркана „папка”

Просто вашият мозък е „сложил” дадена информация в „грешната папка” . Например, току-що сте видели нещо ново и тази информация би трябвало да постъпи в краткосрочната памет, но вместо това погрешка е изпратена в дългосрочната памет.  

7. Прекалена тревожност

Продължителни високи нива на тревожност също могат да предизвикат дежавю.

8. Проблеми с комуникацията

Двете половини на вашия мозък са подобни на всяка типична двойка: понякога не се слушат взаимно. Учените обясняват този процес така: в момент, в който мозъкът предава информация от едната половина на другата, се получава временно задържане. Усещането за дежавю може да възникне, когато едната половина получи два пъти една и съща информация – веднъж от прекия дразнител и втори път – от другата половина на мозъка.

9. Лъжливи спомени

Болните от шизофрения изпитват това, което учените наричат фалшиви спомени – това е усещане, че са свършили нещо, коетона практика не са и това често се възприема като дежавю.

10. Разсеяност

В опит да създадат модел на дежавю, учените създадоха т.нар. теория на „мобилния телефон”. Ето какво гласи тя: подсъзнанието събира информация толкова бързо, че съзнанието не успява да го догони и усвои, което разсейва ума. И когато се съсредоточите върху това, което ви обкръжава, се чувствате така, сякаш вече сте го видели.

Източник: Мениджър Нюз