10 любопитни факта за феномена дежавю

29 януари 2019 г., 14:45
2400

Една от хипотезите гласи, че дежавю се дължи на химичен дисбаланс на мозъка. Това е официалната научна теория. По принцип дадена ситуация в настоящето се обработва в определена част от мозъка. Ако настояща случка неволно попадне в частта на мозъка, обработваща спомените, ние изживяваме дежавю. Случващото получава „привкус“ на спомен и ни изглежда, че идеално знаем какво ще се случи. Снимка: Shutterstock

Дежавю̀ е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация, въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Терминът е въведен от френския психолог Емил Боарак.

В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факта, свързани с този психологически феномен.

- Според Фройд това явление е свързано със сюжети от забравени сънища.

 - Проявата на дежавю намалява след 25-годишна възраст.

- Според изследователите феноменът е свързан с нивото на допамина. Затова младите хора го изпитват по-често.

- При електростимулацияна слепоочните дялове на главния мозък пациентите изпитват чувство за нереалност на случващото се, както и дежавю.

- Съществува теория, според която дежавю е опит, получен в паралелна вселена. Според друга теория е разновидност на подсъзнателното шесто чувство.

- Вероятността от дежавю е свързана със социално-икономическия статус и образованието. По-образованите и високопоставени в обществото граждани изпитват по-рядко дежавю.

- Съществува феномен, противоположен на дежавю, наречен жамевю. Буквално се превежда като „никога преди виждано/срещано“, „невиждано“ или „несрещано“. Характеризира се с моментното неразпознаване на лица, места, ситуации, които човек в действителност познава, но в определен момент му се струват различни и чужди. 

-- Според парапсихолозите дежавю е от наши минали превъплъщения.

- Смята се, че дежавю може да бъде провокирано от т.нар. „разделено възприятие“. Това се случва, ако първо бегло погледнете обект, а след това му обърнете по-голямо внимание.

- Когнитивните психолози от Университета в Колорадо изследват феномена с помощта на виртуална реалност. Те създават компютърен модел на две идентични стаи и при влизане във втората доброволците изпитват усещане за дежавю.

Ключови думи:
Коментари