Учени откриха обяснение на феномена „дежавю“

29 декември 2018 г., 16:22
20657

– Черна котка мина покрай нас, после още една, точно като нея.
– Колко точно? Същата ли беше?
– Не съм сигурен.
– „Дежавю“ обикновено значи дефект в Матрицата, когато променят нещо.

Кадър от „Матрицата“ (1999)

Може би най-сетне имаме обяснение за една от най-загадъчните особености на мозъка – феномена „дежавю“. Акира О'Конър от Университета на Сейнт Андрюс представи новото изследване на екипа си по време на неотдавнашната Международна конференция за паметта в Будапеща. То стига до извода, че това, което изглежда като „грешка в Матрицата“ е проверка на паметта, която се случва в мозъка ни.

Както предава New Scientist, О'Конър и колегите му започват изследването си, като разработват техника за изкуствено предизвикване на дежавю. За да постигнат това, те представят на участниците поредица от свързани думи, без да разкриват думата, която ги свързва. Например в единия експеримент думите са легло, възглавница, нощ и т.н., без да се споменава думата „сън“, свързваща всички останали.

За да са сигурни, че участниците не са чули думата „сън“, учените ги питат дали, или не, са чули думи, които започват със „С“, на което те очевидно отговарят отрицателно. Въпреки това, когато после е трябвало да си припомнят представените думи, повечето от тях са били склонни да мислят, че са чули думата „сън“, макар да знаят, че не са – което е довело до странно чувство за „дежавю“.

С помощта на функционален магнитен резонанс екипът установява, че когато това се случва, най-активните зони на мозъка не са тези, които обикновено са свързани с паметта, например хипокампуса, а предните области, които се свързват по-скоро с вземането на решения.

Според О'Конър тези предни области най-вероятно наблюдават спомените при преповтарянето им, следейки за грешки в съдържанието и се активират, когато отчетат нещо нередно. Както Щефан Кьолер от Университета на Западен Онтарио отбелязва пред New Scientist, „В мозъка може да протича разрешаване на конфликти по време на дежавю“.

Въпреки че е нужна още работа за валидирането на тази теория, ако тя вярна, това означава, че в мозъка протича контрол на качеството – той наблюдава собствената си дейност и отчита възможните грешки. В този контекст предните зони на мозъчната кора най-вероятно проверяват за несъответствия между това, което помним и това, което знаем, че се е случило.

Източник: iflscience.com

Ключови думи:
Коментари