Може би най-сетне имаме обяснение за една от най-загадъчните особености на мозъка – феномена „дежавю“. Акира О'Конър от Университета на Сейнт Андрюс представи новото изследване на екипа си по време на неотдавнашната Международна конференция за паметта в Будапеща. То стига до извода, че това, което изглежда като „грешка в Матрицата“ е проверка на паметта, която се случва в мозъка ни.

Както предава New Scientist, О'Конър и колегите му започват изследването си, като разработват техника за изкуствено предизвикване на дежавю. За да постигнат това, те представят на участниците поредица от свързани думи, без да разкриват думата, която ги свързва. Например в единия експеримент думите са легло, възглавница, нощ и т.н., без да се споменава думата „сън“, свързваща всички останали.

За да са сигурни, че участниците не са чули думата „сън“, учените ги питат дали, или не, са чули думи, които започват със „С“, на което те очевидно отговарят отрицателно. Въпреки това, когато после е трябвало да си припомнят представените думи, повечето от тях са били склонни да мислят, че са чули думата „сън“, макар да знаят, че не са – което е довело до странно чувство за „дежавю“.