Докато някои хора се опитват да се сдобият с всяка една нова джаджа, която модерните технологии им поднасят, една жена се е запътила точно в обратната историческа посока, пише Express.

Сара Крисман е на 33 години и живее в американския град Сиатъл, но определено би се чувствала по-добре на друго място и с няколко века назад.

Вместо да се отдаде на модерната епоха, Сара прегръща с всички сили Викторианския начин на живот - от готвенето на начина си на обличане. Въпреки че още от дете си падала по истории и приказки от онова време, истинската промяна за Сара настъпва преди години, когато получава интересен подарък от съпруга си.

"Винаги съм обичала Викторианската епоха и когато мъжът ми подари корсет за 29-тия ми рожден ден, този аксесоар ми хареса изключително много", припомня си младата жена. Усещането, което изпитвала, носейки корсета, я накарало да започне постепенно да променя начина си на обличане. В момента Сара носи само дрехи, изработени по поръчка, и се опитва да не използва нито един уред, който не е съществувал във Викторианската епоха. Жената готви по рецепти от 18. и 19. век и дори е написала книга, посветена на Викторианския етикет.

Сара има пълната подкрепа на своя съпруг, който е магистър по библиотечно дело.

"И двамата обичаме историята, експериментираме и се забавляваме много. Той е много съпричастен", доволна е Сара, която се радва, че техните приятели също ги подкрепят.

"Освен това постоянното носене на корсета стопи талията ми с повече от десет сантиметра", шегува се тя. "Знаем, че няма как да се върнем в миналото, но нищо не ни пречи да опитваме".

И все пак един-единствен аспект на модерната епоха се оказва прекалено силно изкушение за увлечената по миналото жена - за отбелязване е, че Сара има свой Facebook профил.