Повечето хора вярват, че сънищата непременно означават нещо. Ако впуснат в действие въображението си, най-вероятно ще намерят и точното му обяснение или приложение. Според изследване, поместено в Newsweek, по-голямата част от хората вярват, че сънищата са път към подсъзнанието, към скритите ни мисли, чувства, страхове и желания. Е, о този извод е стигнал още Зигмунд Фройд, който несъмнено е един от най-успешните психоаналитици на всички времена, както и основател на едно от основните течения в психотерапията – психоанализата.

Днес учените са единодушни по отношение на някои от повтарящите се сънища, които смятат, че имат сходно тълкуване. Ето ги и тях.

1. Сънувате, че падате отвисоко.

Падането от голяма височина е сред най-честите сънища. Съществува мит, че ако в съня си стигнете до земята, значи наистина ще умрете. Трябва да ви успокоим, че това не е ни най-малко доказано. Е, най-вероятно все някога ще умрете, както всички останали, но едва ли ще има нещо общо с този сън. В общи линии сънуването на падане отвисоко означава или страх, че ще се провалите в дадена област, или издава тревогата ви от нещо, което предстои, нещо непознато или просто нещо, което е извън контрола ви.

2. Сънувате, че сте голи на обществено място.

Сънували ли сте някога шантав сън, в който се появявате в училище или в офиса чисто голи? Това най-вероятно говори, че се намирате под голям стрес на този етап от живота си. Този сън може да се интерпретира също в посока на разкриване, разголване – може би съжалявате, че сте разкрили прекалено много от душата си пред човек, който не го заслужава, или пък се страхувате да се разкриете напълно пред някого. Помислете дали не се опитвате да скриете нещо от някого и дали това всъщност не ви натоварва прекалено много.

3. Сънувате, че ви преследват.

Да сънувате, че някой ви преследва, може да бъде доста стресиращо. Много хора биха се събудили. Подобен сън най-често говори за това, че в реалния си живот се опитвате за избягате от нещо или някого. Би трябвало да се изправите лице в лице срещу проблема и да се опитате да го разрешите.

4. Сънувате, че ви пада зъб.

Също малко шокиращо. Учените казват, че зъбите са свързани дълбоко с вътрешния ни свят, с нашата мъдрост, световъзприятие, способност да общуваме и да създаваме връзки. Следователно падането на зъб или зъби може да говори за страх от загуба на близък човек, страх от обвързване, страх да покажем истинските си чувства пред другите.

Към втората част.

Цветелина Велчева