4 забележителни призрачни града, станали жертва на наводнение

19 юли 2017 г., 10:00
949

Кампаниле ди Курон. Тази 700-годишна камбанария е възстановена през 2009 г., след като през Втората световна цялото село Курон Венсота е било наводнено. През зимата може да се стигне дори до стените й. Снимка: unknown1861 / Shutterstock

Язовирите са почти толкова стари, колкото самата човешка цивилизация. Едва през миналия век човечеството започна да изгражда структури, които могат да потапят долини и да създават езера. Е, и да потапят цели градове в процеса, пише Gizmodo.

Само в Америка инженерите са наводнили стотици вече забравени селища в желанието си да създават генериращи енергия резервоари или такива, пълни с прясна вода.

Днес обаче, вследствие на недостига на вода, породен от промените в климата и увеличаването на търсенето, много от т.нар. „удавени градове“ започват да се появяват отново изпод водата – порутени и ръждиви. 

Преди време Slate и Atlas Obscura успяха да ни отведе до малко изкуствено езеро в най-северната част на Италия, където една 700-годишна камбанария наднича над водата. Снимките вдъхновяват колегите ни от Gizmodo, които решават да подберат още подобни места. Оказва се, че потопените градове са толкова често явление, че често хората живеят до подобни места, без дори да подозират.

Ето някои от най-интересните.

Потопената църква на Потоси

Град Потоси в Тачира, Венецуела, е наводнен през 1985 г., за да генерира хидроелектрическа енергия за района. Вследствие на водната криза обаче, руините на селището започват да се подават. Първа е неговата църква.

Ключови думи:
Коментари