Язовирите са почти толкова стари, колкото самата човешка цивилизация. Едва през миналия век човечеството започна да изгражда структури, които могат да потапят долини и да създават езера. Е, и да потапят цели градове в процеса, пише Gizmodo.

Само в Америка инженерите са наводнили стотици вече забравени селища в желанието си да създават генериращи енергия резервоари или такива, пълни с прясна вода.

Днес обаче, вследствие на недостига на вода, породен от промените в климата и увеличаването на търсенето, много от т.нар. „удавени градове“ започват да се появяват отново изпод водата – порутени и ръждиви. 

Преди време Slate и Atlas Obscura успяха да ни отведе до малко изкуствено езеро в най-северната част на Италия, където една 700-годишна камбанария наднича над водата. Снимките вдъхновяват колегите ни от Gizmodo, които решават да подберат още подобни места. Оказва се, че потопените градове са толкова често явление, че често хората живеят до подобни места, без дори да подозират.

Ето някои от най-интересните.

Потопената църква на Потоси

Град Потоси в Тачира, Венецуела, е наводнен през 1985 г., за да генерира хидроелектрическа енергия за района. Вследствие на водната криза обаче, руините на селището започват да се подават. Първа е неговата църква.

Gallery
Сейнт Томас под езерото Мийд

Всъщност, тук се намират няколко потопени селища, като Сейнт Томас е най-известното. Когато сушата довършва 80-годишното езеро, изпод пясъците се появяват основите и дори някои стени.

Видео от мястото можете да видите тук.

Снимка: Amineah / Shutterstock

Gallery
Вилариньо да Фурна

Това е град, датиращ още от римски времена. Потопен е от инженерите през 1972 г. Любопитен факт – преди това да се случи, португалските власти дори не са подозирали за малкото общество от 300 души, живеещи на това място. Те са се управлявали от необичайна обществена политическа система, като някои историци спекулират, че датира още окупацията на вестготите.

Снимка:  LuisSilvaRodrigues / Shutterstock