По света има десетки градове, в които хората живеят от хиляди и хиляди години. Въпреки това, когато трябва да определим най-стария постоянно обитаван град, няма еднозначен отговор.

Тази ситуация наподобява мисловния експеримент с кораба на Тезей: ако един град е разрушен, възстановен, леко преместен, изграден наново, отново разрушен и реконструиран, дали това е същият град или нещо съвсем ново?

Без да се впускаме във философски заобикалки, има няколко места, които биха могли да грабнат короната на най-дълго съществуващия град в света - почти всички от тях се намират в Близкия изток.

Град Йерихон, известен с прословутата война в Стария завет, която вероятно не се е състояла, често е сочен за най-ранния град, който все още съществува. Археологическите данни сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия. Смята се, че части от града и прочутите му стени са били построени за първи път около 9000 г. пр. н. е.

Тези структури обаче не бива да се бъркат със съвременния Йерихон - палестински град на Западния бряг. Древната част на Йерихон всъщност е известна като Тел ес-Султан, на около 2 км северно от днешния център на града. Съществуват известни спорове дали може да се счита за постоянно населен, но ако по време на викторина ви попитат кой е най-старият град, то вероятно ще очакват отговора "Йерихон".

Панорамен изглед към Алепо преди Гражданската война в Сирия. Снимка: Benedikt Saxler / Shutterstock

В Сирия също има силни претенденти за короната. Преди време се смяташе, че когато става дума за най-стар град, Дамаск е безспорният шампион, като археологическите останки сочат, че хората са живели там още през 9000 г. пр.н.е. За съжаление, днес някои специалисти са на мнение, че Дамаск е бил постоянно заселен едва около 6000 години по-късно.

И Алепо може да е вариант. Този град се е превърнал в синоним на продължаващата сирийска гражданска война, но това е само трагичен щрих в дългия живот на селището. Археологическите останки сочат, че Алепо може да е бил обитаван още от шестото хилядолетие преди Христа. Истинският му разцвет започва по време на Златния век на Пътя на коприната от XII до началото на XV в. от н.е. 

Не на последно място си струва да споменем и град Фаюм в Египет. Първоначално той е основан от древните египтяни като Шедет - на около 130 км югозападно от съвременната столица Кайро. Тъй като местните били обсебени от бога на крокодилите Собек, гърците го нарекли "Крокодилополис". Керамичните съдове и постройките в близост до града сочат, че хората са го обитавали приблизително от 5500 г. пр. н. е., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка.

Източник: IFLScience