Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен ден – „скачащият“ 29 февруари. Родените на тази дата сякаш са обгърнати от мистерия и тайнство, пише 10te.bg. Те имат възможност да празнуват рождените си дни на точния ден само веднъж на 4 години.

Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.

Независимо дали се уповават на поверията за високосните години и вярват в мистичната същност на подобни разминавания в календара, всички днес са наясно, че прибавянето на един ден към всяка четвърта година е просто изравняване. Както е добре известно, целта е на 29-ия ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година. Това съответно пречи да се получи изместване на сезоните. За да се изнижат един след друг четирите познати ни сезона, са необходими около 365,2422 дни.

Но фиксирането на всяка календарна година с 365 дни води до постепенното преместване на всеки сезон във времето. Така без високосната година постепенно лятото ще се изтласка например през декември, а зимата през август.

Извън строго научните обяснения за нуждата от по-дълъг февруари човечеството не си спестява измислянето, споделянето и вярата в суеверия. Нумеролози, гадатели, врачки се надпреварват да обясняват по свой начин бъдещето на всеки заинтересован. Днес съществуват и немалко любопитни обичаи и поверия, които не само предизвикват усмивка, но и дават повод за размисъл. Ето 10 от тях.

1. 29 февруари се смята за единственият ден, когато жените могат да направят предложение за брак на мъжете. Тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се налага твърде дълго да чакат от поклонниците си първи да направят важната стъпка към началото на семейния живот.

Според друга легенда „виновница“ на този обичай е норвежката принцеса и кралица на Шотландия – Маргарет, която едва 5-годишна обявява през 1288 г., че всяка жена на 29 февруари може да каже на харесвания от нея мъж, че иска да се оженят.

Също така е постановено, че онези, които отказвали да се бракуват, трябвало да платят „глоба“ – копринена рокля, скъп плат, няколко чифта ръкавици, пари или целувка. За да демонстрират, че смятат да направят предложение, на дамите се налагало на този ден да носят панталон или червена пола.

2. Много хора вярват, че ако сгафиш на 29-ти февруари, ще те очакват четири години лош късмет. Други пък вярват, че трябва всеки човек да се замисли какво иска да постигне и да се посвети на размисъл какво ще е поведението му през остатъка на годината.

3. В Италия са на мнение, че всички представителки на прекрасната половина на човечеството стават непредсказуеми веднъж на 4 години и е много опасно тогава да се планират каквито и да било важни събития. На Ботуша дори имат поговорка за случая – „Anno bisesto, anno funesto“, което може да се преведе като „Високосната година е обречена година“.

4. Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци. Те имали дарбата да побеждават злото.

5. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.

6. В Гърция се смята, че браковете на 29 февруари няма да са щастливи. Според официалната статистика обаче няма данни хората, създали семейство на този ден, да се развеждат по-често.

7. Децата, родени на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. Те притежават също ясновидска дарба.

8. На 29 февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и да правим други сериозни неща.

9. 29 февруари не е най-куриозният в календара. Има и 30-ти. През 1929 година Съвесткият съюз приема революционен календар. Според него годината има 360 дни. Така през 1930 и 1931 месеците били задължително с по 30 дни. Останалите пет-шест дена са изгубени някъде.

10. До 17 век Европа е била подвластна на суеверието „несъществуващ ден”. Така на 29 февруари не се работело, за да се предотвратят обърквания и документни грешки. Основната идея била, че този допълнителен ден изкривява реалността и това гарантира беди.