Експерименталната ваксина на Moderna срещу COVID-19 отчете 94.5% ефективност според данни от нов напреднал етап на тестовете, с което американският производител на лекарства стана вторият в САЩ, отчитащ резултати далеч над очакваните.

Междинният анализ на базираната в Кеймбридж биофармацевтична компания е направен въз основа на установени 95 инфекции сред 30 хил. участници в проучването. 15 хил. от тях са получили лекарство с плацебо ефект, а останалите – ваксината. Само 5 инфекции са възникнали при пациентите, получили от действителния препарат, който се прилага в две дози, в 28-дневен интервал, предаде „Ройтерс“.

„Тази новина от Moderna е изключително вълнуваща и значително засилва оптимизма, че ще имаме избор между добри ваксини в следващите няколко месеца“, коментира Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина от „Импириал Колидж“ в Лондон.

Американската компания очаква да има достатъчно данни за сигурността, необходими за получаване на разрешително в САЩ в следващите седмици. Към момента не са установени сериозни странични ефекти. Малък процент от имунизираните са почувствали главоболие и болки в тялото.

„Това беше един от най-великите моменти в живота и кариерата ми. Абсолютно удивително е да успея да разработя тази ваксина и да видя способността да се предотвратява симптоматично заболяване с толкова висока ефективност“, каза д-р Тал Закс, главен медицински директор на Moderna, чиито акции се повишиха с 9.1% при предварителната търговия, а европейските ценни книжа и фючърсите на Уолстрийт скочиха след новината, свързана с ваксината.

По думите на американския специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи имунизация може да започне през втората половина на декември, първоначално сред групите с най-висок риск. До останалата част от населението препаратът може да достигне през следващата пролет, пише CNN.

Какво имаме до момента?

Заедно с Pfizer, откъдето отчетоха над 90% ефективност на своето вещество срещу COVID-19 миналата седмица, САЩ може да имат две официално одобрени ваксини през декември и 60 млн. достъпни дози до края на годината. През 2021-ва правителството може да има над 1 млрд. дози от двете ваксини, повече от достатъчно за 330-милионното население на страната.

И Pfizer, и Moderna залагат на нова технология, при която се използва информационно РНК. Разликата обаче е в съхранението – докато ваксината на Pfizer трябва да се държи на температура -75 градуса по Целзий, то тази на Moderna изисква -20 градуса. Друго предимство е свързано с факта, че веществото на Pfizer издържа пет дни в хладилник, а това на Moderna – цели 30.

На този фон друга американска марка, Johnson&Johnson, навлезе в напреднала мащабна фаза на проучването на своята потенциална COVID-ваксина.

Миналата седмица Русия сподели информация от анализи, според която „Спутник V” е достигнала 92% ефективност.

Защо ни е ваксина?

По-голямата част от хората все още са уязвими на коронавирусната инфекция. Рестрикциите на властите помагат за ограничаването на разпространението. Ваксината би помогнала на организма да се научи да се бори с болестта и ще я направи по-малко смъртоносна, пише „Би Би Си“.

Източник: Мениджър Нюз