Ваксината на "Пфайзър-Бионтех" произвежда по-слаба имунна реакция към по-заразния вариант, открит в Южна Африка и вече идентифициран и в САЩ, сочи ново изследване.

Ваксината е произвела не чак толкова мощна имунна реакция срещу създаден в лабораторни условия коронавирус, имитиращ южноафриканския вариант B.1.351, отколкото срещу оригиналния щам.

Отчетен е приблизително 2/3 спад в ефективността на антителата, образувани от ваксината на „Пфайзър“, срещу изкуствено разработения в лабораторни условия вариант. Той разполага с абсолютно същия шипов протеин – онази част от вируса, която той използва, за да заразява клетките и която е основна цел на сегашните ваксини – с който и вариантът, който вече е открит в 35 държави и множество американски щати.

Авторите на проучването заявиха, че все още не е ясно по какъв точно начин този спад в ефективността на антителата се отразява на цялостната защита, която ваксината на „Пфайзър“ предлага срещу COVID-19, причинен от B.1.351 в реални условия.

Ваксината на „Пфайзър“ и „Бионтех“ е 95 процента ефективна срещу оригиналния вирус – това показаха клиничните проучвания, проведени през 2020-а. Това е и първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в множество държави, включително Великобритания и САЩ. „Файзър“ и „Бионтех“ заявиха, че до края на 2021-ва имат намерение да произведат приблизително 2 млрд. дози.

50 процента по-заразен

B.1.351 бе з асечен за първи път в Южна Африка в проби, датиращи от октомври 2020-а. Смята се, че той е 50 процента по-заразен от оригиналните варианти на коронавируса. Лабораторни проучвания показват, че понякога B.1.351 се изплъзва на антителата, произведени от хората, които вече са изкарали инфекцията. Все още не е ясно какво въздействие ще окаже този феномен върху ефективността на ваксините.

Учени от американския фармацевтичен гигант „Пфайзър“ и Медицинския клон на Тексаския университет са проучили кръвните проби на 15 души, получили ваксината на „Пфайзър-Бионтех“ срещу три създадени в лабораторни условия псевдовируси. Впоследствие сравняват получената реакция срещу щама, циркулиращ в САЩ през януари 2020-а.

Техниката е изключително сходна с пред ишен експеримент от същите учени, който показва, че ваксината на „Пфайзър“ работи по-слабо срещу някои от вариантите, които се срещат във Великобритания и Южна Африка.

Методите на експеримента и заключенията все още не са били обект на анонимно рецензиране. Освен това проучването е малко и е измерило единствено антителата, които представляват само един от аспектите на имунния отговор.

Защо все пак ваксината най-вероятно ще е ефективна срещу варианта в реални условия

Пей-Йонг-Ши, професор и съавтор на проучването от Медицинския клон на Тексаския университет, заяви пред „Ройтерс“, че няма конкретна имунна реакция, проведена от антителата, която със сигурност да осигурява защита от вируса. Според него имунната реакция, наблюдавана в проучването е доста над онази, която осигурява защита срещу COVID-19.

Ши допълва, че дори и по-тревожните варианти да намалят значително ефективността, ваксината все пак би трябвало да предоставя защита срещу острите симптоми и смърт. Разбира се, нужни са още проучвания, които да установят дали ваксината работи срещу южноафриканския вариант (включително клинични).

Изследването е публикувано в New England Journal of Medicine.