Ваксината против COVID-19, разработвана от американската биотехнологична компания Moderna, е отчела обещаващи резултати за борбата с COVID-19 по време на ранните тестове върху хора, предаде „Фокс Нюз“.

При всичките 45 доброволци на възраст 18-55 години, в които е инжектирано веществото, се наблюдава изграждане на неутрализиращи антитела, подобни на тези на вече възстановилите се от коронавирус пациенти. Броят на антителата зависи от получените три различни количества от ваксината – 25, 100 и 250 микрограма.

На 43-тия ден след поставянето ѝ при хората с най-малка доза са изградени толкова антитела, колкото имат и излекувалите се, а при тези с доза 100 микрограма „нивото е било значително надминато“. За тестваните с най-голяма доза обаче базираната в Кеймбридж, щата Масачузетс, компания не съобщава резултати.

Първата фаза от експериментите е проведена под ръководството на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в Сиатъл. Втората фаза ще включва опити с дози от 50 и 100 микрограма, а третата, която се очаква да започне през юли, ще е с количества между 25 и 100 микрограма и с повече хора. Главният медицински директор на Moderna, д-р Тол Закс, заяви за CNN, че ако те преминат добре, ваксината ще бъде достъпна най-рано през януари. „Това са абсолютно добри новини и такива, които мисля, че много хора очакват от доста време“, коментира той.

По данни на Световната здравна организация Moderna е един от осемте разработчици на лекарство в света, които вече правят тестове върху пациенти.

Източник: Мениджър Нюз