По-голямата консумация на ултрапреработени храни може да е свързана с повишен риск от развитие и смърт от рак, показва наблюдателно проучване, ръководено от Имперския колеж в Лондон.

Изследователи от Факултета по обществено здраве на учебното заведение са изготвили най-изчерпателната до момента оценка на връзката между ултрапреработените храни и риска от развитие на рак. Ултрапреработените храни са хранителни продукти, които са били силно преработени по време на производството им, като газирани напитки, масово произвеждан пакетиран хляб, много готови ястия и повечето зърнени закуски.

Ултрапреработените храни често са сравнително евтини, удобни и силно рекламирани - често като здравословни варианти. Но тези храни обикновено са с по-високо съдържание на сол, мазнини и захар и съдържат изкуствени добавки. Понастоящем е добре документирано, че те са свързани с редица неблагоприятни последици за здравето, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

В първото по рода си проучване в Обединеното кралство са използвани данни от Британската биобанка, за да се събере информация за хранителния режим на 200 000 възрастни участници на средна възраст. Изследователите са наблюдавали здравето на участниците в продължение на 10 години, като са проучвали риска от развитие на какъвто и да е рак като цяло, както и специфичния риск от развитие на 34 вида рак. Те също така проучват риска от смърт от рак.

Проучването установява, че по-високата консумация на свръхпреработени храни е свързана с по-голям риск от развитие на рак като цяло и по-специално на рак на яйчниците и рак на мозъка. Тя се характеризира и с повишен риск от смърт от рак, най-вече от рак на яйчниците и рак на гърдата.

На всеки 10% увеличение на ултрапреработените храни в диетата на човека се наблюдава 2% увеличение на случаите на рак като цяло и 19% увеличение на случаите на рак на яйчниците.

Всяко 10-процентно увеличение на консумацията на ултрапреработени храни е свързано и с повишена смъртност от рак като цяло с 6%, както и с 16% увеличение при рак на гърдата и 30% увеличение при рак на яйчниците.

Тези връзки се запазват и след коригиране на редица социално-икономически, поведенчески и диетични фактори, като например статус на пушене, физическа активност и индекс на телесна маса (ИТМ).

Екипът на Имперския колеж в Лондон провежда проучването, което е публикувано в eClinicalMedicine, в сътрудничество с изследователи от Международната агенция за изследване на рака (IARC), Университета на Сао Пауло и Университета NOVA в Лисабон.

Предишно изследване на екипа съобщава за нивата на консумация на ултрапреработени храни в Обединеното кралство, които са най-високите в Европа както за възрастните, така и за децата. Екипът също така установява, че по-високата консумация на свръхпреработени храни е свързана с по-голям риск от развитие на затлъстяване и диабет тип 2 при възрастните в Обединеното кралство, както и с по-голямо наддаване на тегло при децата в Обединеното кралство, продължаващо от детството до младата възраст.

Д-р Естер Вамос, водещ старши автор на проучването, от Училището по обществено здраве към Имперския колеж в Лондон, заявява: "Това проучване допълва нарастващите доказателства, че ултрапреработените храни вероятно оказват отрицателно въздействие върху здравето ни, включително върху риска от рак. Като се имат предвид високите нива на консумация сред възрастните и децата в Обединеното кралство, това има важни последици за бъдещите здравни резултати.

"Въпреки че нашето проучване не може да докаже причинно-следствената връзка, други налични данни показват, че намаляването на ултрапреработените храни в диетата ни може да донесе важни ползи за здравето. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати и да се разберат най-добрите стратегии за обществено здраве за намаляване на широко разпространеното присъствие и вредите от ултрапреработените храни в нашата диета."

Д-р Киара Чанг, първи автор на проучването, от Училището по обществено здраве към Имперския колеж в Лондон, заявява: "Средностатистическият човек в Обединеното кралство консумира повече от половината от дневния си енергиен прием от ултрапреработени храни. Това е изключително висок процент, който буди безпокойство, тъй като ултрапреработените храни се произвеждат с промишлено получени съставки и често използват хранителни добавки за регулиране на цвета, вкуса, консистенцията, текстурата или за удължаване на срока на годност."

"Организмът ни може да не реагира по същия начин на тези ултрапреработени съставки и добавки, както на пресни и питателни минимално преработени храни. Въпреки това ултрапреработените храни са навсякъде и се предлагат на пазара на ниска цена и в атрактивни опаковки, за да се насърчи консумацията им. Това показва, че хранителната ни среда се нуждае от спешна реформа, за да се предпази населението от ултрапреработените храни."

Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие към ООН вече са препоръчвали ограничаване на ултрапреработените храни като част от здравословното устойчиво хранене.

По света се полагат постоянни усилия за намаляване на консумацията на ултрапреработени храни, като страни като Бразилия, Франция и Канада актуализират националните си насоки за хранене с препоръки за ограничаване на такива храни. Бразилия също така забрани продажбата на ултрапреработени храни в училищата. Понастоящем в Обединеното кралство не съществуват подобни мерки за борба с ултрапреработените храни.

Д-р Чанг добавява: "Нуждаем се от ясни предупредителни етикети на предната страна на опаковката на ултрапреработените храни, за да улесним избора на потребителите, а данъкът върху захарта трябва да бъде разширен, за да обхване ултрапреработените газирани напитки, напитките на плодова и млечна основа, както и други ултрапреработени продукти.

"Домакинствата с по-ниски доходи са особено уязвими по отношение на тези евтини и нездравословни ултрапреработени храни. Минимално преработените и прясно приготвените ястия трябва да бъдат субсидирани, за да се гарантира, че всеки има достъп до здравословни, питателни и достъпни варианти."

Изследователите отбелязват, че тяхното проучване е наблюдателно, така че не показва причинно-следствена връзка между ултрапреработените храни и рака поради наблюдателния характер на изследването. Необходима е допълнителна работа в тази област, за да се установи причинно-следствена връзка.

Източник: Medical Xpress