Животът ни може да се върне към нормалността до зимата на 2021 г. – това смята един от създателите на ваксината, разработена от  американската фармацевтична компания Pfizer в сътрудничество с германското дружество BioNTech – професор Угур Сахин. Той е съосновател и изпълнителен директор на BioNTech. Според него ваксината ще повлияе на нивото на заразяване и ще понижи новите случаи наполовина, предаде CNBC. Миналата седмица Pfizer и BioNTech обявиха, че резултатите от изпитанията на тяхната разработка са повече от обнадеждаващи - тяхната кандидат ваксина е показала над 90% ефективност - значително повече от очакваната от самите тях резултатност около и малко над 70% -  за предотвратяване на инфекции с Covid-19 сред доброволци  без данни за предишна инфекция. В клиничните изпитания до обявявето на тези резултати са участвали около 43 500 души взеха участие в тестовете.

Всичко това дава основание на проф. Сахин да предполага, че ваксината може да намали наполовина предаването на вируса, което ще доведе до „драматично намаляване“ на броя на регистрираните случаи.

Но, „тази зима ще е тежка. Нашата ваксина няма да  може да се ползва с голям ефект сега.", признава още по време на участие в шоуто„ Andrew Marr Show “ на Би Би Си в неделя.

"Ако всичко върви по план ще започнем доставки на ваксината в края на тази година и в началото на 2021 г. Целта ни е да доставим 300 млн. ваксини до началото на април и това вече ще може да видим някакъв ефект“, обясни проф. Сахин. Според него е от изключително значение ваксината да е налична преди есента на 2021 г.

„Смятам, че е реалистично това да бъде постигнато, тъй като си партнираме с много фармацевтични компании, които ще ни съдействат за гарантираме обема от доставки, така че да имаме една нормална зима през 2021 г.“, добави той.

Колко дълъг е имунитетът?

В следващите 3 седмици ще стане ясно дали ваксината е еднакво ефективна за стари и за млади хора, добавя още Сахин. Професорът обясни, че към момента не се знае колко време трае имунитета след ваксиниране с втората доза. Както е известно, разработката на Pfizer и BioNTech е двукомпонентна и изисква поставяне на две инжекции през 28 дни. Повторна реимунизация след година например, ако се установи намаляване на имунитет, не би трябвало да е проблем, коментира той. Колкото до страничните ефекти докладвани досега са  лека до умерена болка в мястото на инжектиране за няколко дни, както и лека до умерена температура в подобен период от време при някои от доброволците, участвали в изпитанията, сподели още проф. Сахин.

Източник: Мениджър Нюз