Запек, диария, подуване на корема и болки издават така наречения синдром на раздразнено дебело черво. Той създава проблеми на деца и на подрастващи. А в основата на това лечимо страдание често е дефицитът на витамин D, сочи ново проучване. 

Американски изследователи от Медицинския факултет на университета в Масачузетс установиха, че децата, малките ученици и подрастващите трябва да бъдат изследвани, защото при тях често се открива липса на витамина, който е особено важен за здравината на костите.

Синдромът на раздразненото черво е по-силно изразен, ако в организма има дефицит на витамин D, според лекарите. Те твърдят, че един от всеки двама души със стомашни оплаквания страда и от недостиг на витамина. Те направили проучване сред 55 деца със синдрома и при 90% установили дефицит на витамин D.

Още нещо: Недостигът на този витамин може допълнително да утежни състоянието с тревожност, депресия и мигрена.

Известно е, че тялото само синтезира този витамин под въздействие на слънчевата светлина и едва 20% може да си набавим с храната.

Най-богати на „слънчевия“ витамин са мазните риби – сьомга, скумрия, риба тон, някои млечни продукти – сирене и яйца.

Като препоръчителната дневна доза за деца е 200-600 IU. И ако изследването открие дефицит на витамин D, лекарят вероятно ще го предпише като добавка.

Новите родители