Торти, сладки десерти, бонбони и различни напитки, с които много хора са склонни да прекаляват на празничните трапези, може да окажат значително въздействие върху здравето на устната кухина и зъбите, предупреждават специалисти по дентална медицина от университета Тъфтс, Масачузетс, САЩ, цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Проф. Екатерини Папатанасиу, преподавател във Факултета по дентална медицина във висшето училище, каза, че поддържането на добра устна хигиена е много важно през цялата година, но по време на празниците трябва да му обръщаме особено внимание и да се замисляме по-сериозно с какво се храним и какво пием.

Напитките и снаксовете с въглехидрати може да предизвикат множество проблеми в устната кухина - от кариеси до счупени зъби. Проф. Папатанасиу и Проф. Чин Ло, ръководител на детската стоматология във факултета, съветват студенти и пациенти как да опазим зъбите си, пише БТА. Според Ло е добре да се осигури баланс на храните в менютата за празниците, като свежите блюда от плодове и зеленчуци се украсят привлекателно, особено за най-малките.

Папатанасиу съветва на всяка цена да се избягват бонбони тип тафи, тофи и гумени сладости, защото могат да увредят сериозно зъбите. Опитът ми сочи, че по време на празниците се увеличават спешните случаи в стоматологиите, каза специалистката. Обичайно тези спешни случаи са свързани със счупени или пукнати зъби от твърди бонбони или пуканки, отлепени коронки след похапване на лепкави бонбони, болка.

Ло добавя, че малцина осъзнават как за зъбите е по-добре да се хапват дребни шоколадови бонбони вместо бисквити например. Шоколадът ще се разтопи и няма да остане по зъбите като някои лепкави захарни бонбони, посочи тя.

Напитките с алкохол също увеличават риска за зъбите.

"Те често съдържат захар и киселини, които допринасят за зъбния кариес", каза Папатанасиу. Освен това цветните напитки като червеното вино например влияят на зъбния емайл и оцветяват зъбите. Честата и прекомерна употреба на алкохолни напитки за дълъг период от време може да е рисков фактор за заболявания на венците, сухота в устата и на рак на устната кухина, добави специалистката.

Затова тя препоръчва ограничаване на употребата на алкохол изобщо. След прием на кисели храни и напитки, на алкохол и плодови сокове, Папатанасиу съветва да се изчака тридесет минути, преди да се измият зъбите. След хранене е полезно да изплакнете уста с вода, за да се отстранят частици храна, попаднали между зъбите, каза специалистката. Тя припомни, че неподсладените дъвки стимулират слюноотделянето, което предпазва от кариес.