Консумацията на повече бобови растения и намаляването на количеството червено и преработено месо може да окаже положително влияние върху здравето на мъжете. Това сочи изследване на специалисти от Хелзинкския университет, цитирано от EurekAlert.

Според учените частичното заместване на месото с храни на базата на грах и бакла води до понижаване на холестерола и намаляване на теглото.

Мъжете ядат повече месо от препоръчаното

Данни от предишни проучвания показват, че мъжете консумират значително повече червено и преработено месо от препоръчаното и повече в сравнение с жените. Макар бобовите култури да са богати на хранителни вещества и подходящи за замяна на месото, те не съдържат витамин B12, който се намира в храните от животински произход, отбелязват експертите.

Как е проведено изследването

Финландските учени изследвали влиянието на частичното заместване на месото с бобови растения върху здравето и нивата на микроелементи в кръвта.

  • В проучването участвали 102-ма мъже в трудоспособна възраст, разделени на две групи.

  • В продължение на шест седмици първата група консумирала по 760 грама червено и преработено месо седмично – приблизително средното количество за мъжете във Финландия. Това представлявало около 25% от общия им прием на протеини.

  • Втората група включвала в диетата си храни на основата на грах и бакла, които осигурявали 20% от общия прием на протеини. В допълнение, те приемали само 200 грама месо седмично (около 5% от протеините) – количество, което съответства на световните препоръки за максимален прием на червено месо.

За да се запази контролът върху резултатите, участниците не консумирали извън експерименталната диета червено или преработено месо, както и бобови култури. Под „червено месо“ се разбирало говеждо и свинско, а „преработено месо“ – колбаси, направени от тези меса.

Резултати: по-малко холестерол, по-малко килограми

Мъжете, които консумирали повече бобови храни и по-малко месо, отслабнали средно с 1 килограм. За сравнение участниците в групата, която консумирала само месо, загубили средно 300 грама.

Резултатите показват, че включването на повече бобови култури и ограничаването на червеното месо води до:

  • понижаване на холестерола,

  • намален риск от сърдечно-съдови заболявания,

  • по-ниска вероятност от диабет тип 2,

  • по-добър контрол на теглото.

Влияние върху витамините и минералите

Намаляването на месото в храната довело до по-нисък прием на витамин B12, но нивата на този витамин при участниците останали в безопасни граници.

Интересно е, че приемът на желязо бил по-висок при групата, консумирала повече бобови растения. Не се наблюдавала разлика между двете групи по отношение на йода, отбелязват учените.

„В краткосрочен план приемът на важни хранителни вещества не беше застрашен в групата, която консумираше бобови култури. Това вероятно се дължи на факта, че участниците продължиха с разнообразна диета, вместо да изключат напълно някои храни“, обясни проф. Ане-Мария Паяри от екипа. Тя подчертава, че са нужни допълнителни изследвания за дългосрочния ефект от преминаване към растителна диета, особено при уязвими групи като деца и възрастни хора.

Научна публикация

Данните от проучването са публикувани в European Journal of Nutrition.