Pfizer планира да отправи молба към американските регулатори за одобряване на трета (подпомагаща) доза за ваксината срещу COVID-19 на фармацевтичната компания. Това вероятно ще се случи в рамките на следващия месец, предаде „Ройтерс“.

Според компанията ако третата доза бъде поставена в рамките на 12 месеца, тя ще подсили значително имунитета и вероятно дори ще помогне на тялото в битката с новите варианти.

В съвместно изявление Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) и Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха, че гражданите, които вече са напълно ваксинирани, към момента нямат нужда от трета доза.

Някои учени също поставят под въпрос прилагането на допълнителна доза от ваксината.

Микаел Долстен, главният научен директор на Pfizer, заяви, че наскоро докладваното намаляване на ефективността на ваксината в Израел се дължи най-вече на инфекции при хора, които са били имунизирани през януари или февруари. По-рано Министерството на здравеопазването на страната съобщи, че ефективността на ваксината за предотвратяване на болестта, както и на симптоматично заболяване е спаднала до 64% през юни.

„Ваксината на Pfizer е силно активна срещу варианта Делта, поясни Долстен в интервю. Той обаче допълни, че след шест месеца има вероятност за реинфекция, тъй като антителата отслабват.

От FDA и CDC изрично подчертаха, че са „готови за подпомагащите дози ако и когато науката покаже, че са нужни“.

Ваксината на Pfizer, разработена съвместно с германския партньор BioNTech, показа 95% ефикасност в превенцията на симптоматичен COVID-19 при клиничните изпитания, проведени миналата година.

Източник: Мениджър Нюз