Останките от археологическия обект Тел Мегидо в Израел свидетелстват, че в региона са извършвани трепанации още през бронзовата епоха, съобщи ДПА.

Подобен метод се използва в наше време при краниотомията за достъп до мозъка, например при мозъчни тумори или повишено вътречерепно налягане. 

Изследователският екип, ръководен от Рейчъл Калишър от университета Браун в САЩ, изследва останките на двама мъже от висшата класа, живели около 1500 г. пр.н.е., които най- вероятно са били братя. Единият от двамата е имал квадратна дупка в челната кост на черепа с размер около 3 см. Парчето вероятно е било отстранено по хирургичен път, пише БТА. Според анализите на костите и двамата братя са били сериозно болни от дълго време. Единият е починал като тийнейджър или в началото на 20-те си години, а другият - на възраст между 21 и 46 години. Възможно е да са се разболели от инфекциозни заболявания като туберкулоза или проказа.

В гроба на двамата мъже са открити останки от висококачествена храна и фини керамични съдове. Това подсказва, че те са принадлежали към висшата класа, и че не са били изолирани въпреки заболяването си. 

Според изследователите това е важен пример за по-нататъшно изучаване на пресечната точка между социалното положение, болестта и лечението в обществата във времето.