Учени от Австралия смятат, че са открили по-добър начин за лечение на най-смъртоносната и агресивна форма на рак на гърдата.

За разлика от химиотерапията, новият метод убива и забавя растежа само на раковите клетки в тъканта на гърдата, а не на нормалните, здрави клетки.

Пероралният медикамент е насочен и към метастатичните образувания, които са се разпространили в други части на тялото и проявяват резистентност към химиотерапията.

Тройно негативният рак на гърдата съставлява до 15 % от всички видове рак на гърдата и е известен с това, че расте и се разпространява сравнително бързо, дори сред млади пациенти.

До момента няма целенасочено лекарствено лечение за борба с тази форма на рак, което оставя на пациентите само няколко възможности: интензивна химиотерапия или авангардна имунотерапия. Дори и в този случай вероятността от рецидив в рамките на пет години е голяма.

Ако ракът се разпространи на отдалечени места извън локализираната тъкан на гърдата, петгодишната преживяемост може да спадне от 91% на 12%.

За да се спаси животът на хората, са нужни спешно нови форми на лечение.

"Това е вълнуващо постижение в битката с тройно негативния рак на гърдата", казва експертът по рак на гърдата Тереза Хики от Университета в Аделаида, която ръководи експериментите с новото перорално лекарство.

"Резултатите от настоящото проучване показват, че това лекарство може да е ключът към подобряване на преживяемостта."

Въпросното лекарство се нарича CDDD11-8 и първоначално е разработено за лечение на остра миелоидна левкемия (ОМЛ).

ОМЛ е рак, който се развива в костния мозък и е труден за таргетиране. Раковите клетки оцеляват, растат и се разпространяват, като увеличават производството на протеини, особено по път, наречен циклино-зависима киназа 9 (CDK9).

До момента Консултативният съвет по храните и лекарствата на САЩ не е одобрил нито едно лекарство, което да възпира CDK9, въпреки че една версия е показала първоначални клинични ползи.

През 2022 г. изследователи от Университета на Южна Австралия разработват CDDD11-8, който селективно ограничава CDK9. При тестване върху животински модели пероралното лекарство предизвиква "силно инхибиране на туморния растеж", което "се изразява в подобряване на преживяемостта на животните" с левкемия.

Сега същото лекарство обещава да се използва и за лечение на тройно негативен рак на гърдата.

"Все още е рано, но въз основа на първоначалните данни смятаме, че инхибирането на този протеин може да доведе до лечение на тройно негативен рак на гърдата и че това ново лекарство трябва да бъде доразвито", казва Хики.

Тя и екипът ѝ от Университета в Аделаида смятат, че таргетирането на CDK9 може да работи и при други агресивни видове рак, които са "пристрастени към транскрипцията".

Транскрипцията е копиране на генетични инструкции в молекули РНК, които след това помагат за контролиране на производството на протеини.

В сравнение със здравите клетки при раковите транскрипцията често е "извън контрол". Това помага на заболяването да расте и да се разпространява бързо, което води до по-лоши резултати за пациентите.

Тройно негативният рак на гърдата се отличава с особено голямо изобилие от транскрипционни фактори. Съответно кой от всички учените трябва да се опитат да спрат?

Пътят CDK9 може да бъде полезна цел, тъй като на него нормалните, здрави клетки не разчитат толкова много за оцеляването си, колкото агресивните ракови клетки.

Хики и нейните колеги смятат, че CDDD11-8 вече трябва да се оценява клинично при най-агресивния вид рак на гърдата.

При първоначалните експерименти, когато това ново лекарство е било приложено към модели на клетъчни линии на тройно негативен рак на гърдата, изследователите са забелязали намаляване на растежа на рака и увеличаване на смъртта на раковите клетки с различна степен на успех в зависимост от дозата.

Лекарството е обещаващо и при живи миши модели с рак на гърдата. При мишките, третирани с пероралното лекарство, туморите се свиват, а експресията на протеини се намалява. Не се наблюдават и неблагоприятни ефекти върху жизненоважни органи.

Клетки на тройно негативен рак на гърдата преди лечението (вляво) и след него (вдясно). (The University of Adelaide)

CDDD11-8 има потенциала да действа и върху хора. След като тества въздействието му върху тъкан, получена от пациент с рак на гърдата, и триизмерни органоиди, екипът открива окуражаващи признаци на успех без токсични странични ефекти върху здравите клетки.

Това вероятно се дължи на факта, че здравите клетки не са толкова зависими от активността на CDK9, колкото някои ракови, обясняват авторите.

"Въпреки че това лекарство е обещаващо като потенциално средство за лечение на тройно негативен рак на гърдата, то се нуждае от по-нататъшно развитие, преди да премине към изпитания върху хора", заключава Хики.

"Надявам се, че това ще се случи в рамките на следващите пет години, ако не и по-рано."

Изследването е публикувано в Oncogene.

Източник: Science Alert