Дали новооткритите варианти на COVID-19 ще се отразят на ефективността на ваксините? Нужни са още проучвания, докато успеем да отговорим категорично, но ето какво знаем до момента.

През последния месец възникнаха опасения, свързани с наскоро идентифицирани варианти на SARS-CoV-2 – вирусът, предизвикващ COVID-19. При някои от по-тревожните се наблюдават мутации на шиповия протеин, разположен по външната обвувка на вируса.

Една от най-известните мутации, наречена N501Y, засяга шиповия протеин на „великобританския вариант“. Междувременно „южноафриканският вариант“ и „бразилският вариант съдържат мутацията N501Y, както и други мутации на шиповия протеин като E484K. Тъй като вирусът използва шиповия протеин, за да навлезе в човешките клетки и съответно – се таргетира от повечето ваксини, възникнаха спекулации, според които тези варианти ще намалят ефективността на ваксините.

Различни изследвания вече проучват тези въпроси. Скорошно проучване, което все още не е експертно проверено, ни уверява, че „великобританския вариант“ и неговата мутация N501Y са все още податливи на антителата, създадени вследствие от ваксината Pfizer/BioNTech. Въпреки че това са добри новини, трябва да имаме предвид, че великобританския вариант е най-малко проблемният, тъй като той съдържа само една ключова мутация на шиповия протеин, докато останалите варианти, като южноафриканският и бразилският, са с множество мутации.

Друго проучване, което излезе тази седмица (и което все още не е експертно проверено), показва, че антителата, образувани вследствие от ваксините Moderna или Pfizer/BioNTech, не са толкова ефективни срещу варианти с много от ключовите мутации (включително N501Y и E484K). То заключва, че „активността срещу SARS-CoV-2 вариантите с E484K или N501Y… се редуцира с малка, но значителна разлика.“

Важно е да отбележим обаче, че вариантите в това изследване не са успели да се „измъкнат“ изцяло от хватката на ваксината, която все пак е предоставила някаква защита. Ваксините могат да предизвикат доста разнообразна реакция към инфекцията, а имунните реакции са просто черно и бели. Докато някои варианти може и да усложнят работата на ваксините, те все пак могат да ни защитят до известна степен.“

„Смятам, че всички лицензирани ваксини, които са лицензирани в момента, ще останат изключително ефективни срещу сегашните варианти на SARS-CoV-2, въпреки че тези с мутацията E484K (бразилският и южноафриканският, но не и великобританският) може и да намалят ефективността им, но вероятно не до такава степен, че да подкопаят сегашната ваксинационна програма“, казва проф. Пол Р. Хънтър от медицинския университет в Норич пред IFLScience.

Като цяло коронавирусите се отличават с висока прецизност на репликация и съответно едва ли ще видим сериозни промени в ефективността на сегашните ваксини, но с течение на времето може и да има известни промени по отношение на имунната защита – независимо дали е предизвикана от ваксините или по естествен път.

Освен това клиничните изпитания показват, че повечето лицензирани ваксини срещу COVID-19 са изключително ефективни – дори повече от грипните, което може да се окаже ключово, когато става дума за новите варианти.

При всички положения обаче бъдещите ваксини срещу COVID-19 ще трябва да бъдат модифицирани, за да се справят с тези нови варианти. Това може и да ви се струва като твърде далечна идея, но новите грипни ваксини всеки сезон показват, че могат да бъдат ефективно средство в битката със заболяването.

Източник: IFLScience