Родителството е пълно с множество неизвестни и нищо в живота не би могло да ви подготви за всички тях. Онези хора обаче, които обмислят варианта да прибягнат до помощта на асистираната репродуктивна технология, трябва най-малкото да знаят какви са шансовете процедурите да са успешни и колко време би отнело всичко това (и съответно да имат реалистични очаквания).

Нови данни, съставени от австралийски изследователи, показват, че повечето хора се нуждаят от повече от един цикъл от инвитро оплождане, ако искат да имат сравнително висок шанс за успех, и че тези шансове намаляват рязко с възрастта.

Жените, които решат да се подложат на подобна процедура на 40-годишна възраст, имат едва 13 процента шанс да забременеят след един цикъл. Същевременно онези, които стартират инвитро оплождането в средата на 30-те или преди да навършат 30 г., имат съответно 40 и 43 процента шанс за успех.

Възможността да се забременее се увеличава с всеки следващ цикъл на инвитро оплождане без значение от възрастта. Въпреки всичко тази възможност намалява с течение на времето.

Жените, които се подлагат на процедурата на 35 г., имат 60 процента шанс да забременеят след три цикъла, открива анализът. Този шанс намалява до 25 процента след три цикъла при 40-годишни жени.

Като се има предвид фактът, че възрастта е най-големият фактор, който засяга плодовитостта, подобни тенденции са очаквани. Данните са важни, тъй като хората са склонни да надценяват шансовете си за успех с инвитро оплождането (вероятно отчасти заради факта, че като цяло малките подобрения в този тип технология я направиха с една идея по-успешна като цяло).

Най-новите данни се базират на живите раждания на хиляди жени, които са започнали процедури по инвитро оплождане през 2016 г. в австралийския щат Виктория. Изследователите проследяват развитието им в рамките на период от 5 години, за да установят каква е вероятността да забременеят след една, две или три процедури.

Виж още: Инвитро веритас: Нови технологии повишават шанса за така желаното бебе

При един типичен цикъл на инвитро оплождане яйчниците на жената се стимулират, за да произведат яйцеклетки, които впоследствие се събират, оплождат в лабораторни условия и се вкарват обратно в матката.

Твърде често обаче лекарите се фокусират върху плодовитостта на жените и пренебрегват здравето и възрастта на мъжете.

Изследванe показва, че шансовете мъжът да стане баща чрез инвитро оплождане пада с 4% всяка година (независимо от възрастта на жената), макар че други проучвания слагат горна граница на тази тенденция.

„Важно е и мъжете, и жените да са наясно с въздействието на възрастта върху плодовитостта и че инвитро оплождането не може да преодолее напълно безплодието, породено от напредъка на годините“, коментира Люк Ромбаутс, специалист по плодовитост в университета Монаш.

Плодовитостта на мъжете, подобно на тази на жените, започва да намалява след 40-годишна възраст. Когато станат на 45 г., е възможно да им е 5 пъти по-трудно да заченат дете, отколкото в 20-те.

Важно е да отбележим, че тези данни не отчитат индивидуалните фактори, които се отразяват на шанса за успех на инвитро оплождането, включително общото здраве на двойката, теглото и други фактори като ендометриоза и колко яйцеклетки има дадена жена в резерв (те намаляват с годините).

Данните не включват и двойки, които решават да прекъснат процедурите. Инвитро оплождането е скъпо и доста болезнено (често изпълнено с разочарования и емоционална болка).

Изследователят на плодовитостта Карин Хамарберг от университета Монаш заяву, че новата партида данни показва, че инвитро оплождането не трябва да се разглежда като „застрахователна полица“ и че хората, които искат бебе, трябва да опитат възможно най-рано.

Данните се публикуват ежегодно в Victorian Assisted Reproductive Treatment Authority.

Източник: Science Alert