32-годишната Вики Мей Мърфи и съпругът ѝ Шон отдавна мечтаят да имат бебе. След няколко години опити, които не им носят успех, лекарите произнасят заключението: естественото зачеване е невъзможно. Тогава двамата вземат решение за инвитро.
Вики много се страхувала от процедурата, слушала и разказите на свои познати, че това е сложен и дълъг процес. Тя и съпругът ѝ обаче успяват още от първия път. А след раждането младата майка решава честно да сподели опита си в социалните мрежи, разказвайки за най-важните моменти.

1. Инвитро процедурите не трябва да ви разорят
Цената на IVF зависи от много фактори - например брой и вид на необходими процедури и тестове, първоначалните изследвания. В стойността се включват съпътстващи услуги, извършени по време на процедурата, като ICSI и криоконсервацията на ембриони.
„Ние намерихме клиника, която предлагаше три пъти по-ниска цена от тази, в която първоначално ни насочиха“, признава тя.

2. Други жени ще те подкрепят
Вики влязла в чакалнята на клиниката силно притеснена. Очаквала да види тъжни и тревожни жени, които като нея почти са загубили надеждата си да станат майки.
Оказало се, че повечето от тях са лъчезарни и оптимистично настроени.

„Когато вече сте направили толкова много опити, които не работят, и сте на място, което може значително да подобри шансовете ви, е страхотно да сте там. И наоколо има жени като вас. Те са развълнувани, но много позитивни. Някои вече имат първия успех“, пише Вики.

3. Не боли толкова, колкото очаквах
Вики се страхувала най-много от пункцията за изваждане на яйцеклетките. Затова изпитала чувство на истинско облекчение след процедурата, както и при следващата - след трансфера на ембриони. Не боляло толкова, колкото очаквала.
„Изваждането на яйцеклетки стана под упойка. Отне около 20 минути и се събудих. Чувствах се страхотно и се прибрах направо у дома.
Трансферът на ембриони беше малко по-болезнен. Но се отпуснах и поех няколко дълбоки вдишвания и дискомфортът премина.
В крайна сметка най-болезнената част от целия процес за мен беше подуването, което изпитах заради лекарствата за хормонална стимулация, които ми бяха предписани преди изваждането на яйцеклетките”, пише тя.

4. Намерих свое решение 
Психологическата тежест, свързана с опитите за бебе, е голяма. Вики намира решение за облекчаване на стреса. Плуването. И съветва всяка жена, която преминава през IVF, да намери свой собствен начин да се отпусне и да отвлече вниманието от натрапчивите мисли.
„Когато плувах в басейна, не можех да мисля за инжекции, деца, овулационни цикли или нещо подобно. Всичко, за което мислите, когато плувате, е да се съсредоточите върху дишането. Така че за мен това беше не просто спорт, а разтоварване на мозъка “, каза Вики.

5. Да видиш бебето за първи път е огромно щастие

За повечето нови родители да видят бебето си на ултразвук на възраст 6-12 седмици е незабравимо преживяване.
„Влязох в лекарския кабинет и на голям екран с малък кръгъл ембрион. Казаха ми: „Това е твоето бъдещо дете“. Избухнах в сълзи – беше най-емоционалният момент за мен “, призна тя.

Новите родители