Ето какво гласи златното правило на XXI век – подбирайте внимателно нещата, които четете в интернет, не лекувайте медицински състояния с „домашни лекове“, освен ако не са научно подкрепени и, най-вече, не поставяйте замръзнали картофи в ануса си.

Според Wales Online неидентифициран засега уебсайт препоръчва на хората да поставят картофи на въпросното място, за да облекчат болката и дразненията от хемороидите - разширени венозни съдове в областта на правото черво и ануса.

„Ето какво трябва да направите – гласи измамният сайт. – Обелете суров картоф и го нарежете така, сякаш ще си правите пържени картофи. Поставете резените във фризера, докато не замръзнат. След това вкарайте замръзналия резен картов в ануса си и го оставете там за 30 секунди. Повтаряйте процедурата в рамките на 3-5 дни. През следващите 3-5 дни оставяйте резена с 30 секунди повече.“

Това обаче е доста лоша идея. Като оставим настрана факта, че трябва да имаме едно наум, когато става дума за поставянето на чужди тела на подобно място, не съществуват каквито и да било доказателства, че замръзналите картофи облекчават болките от хемороиди. Най-малкото – по този начин рискувате да вкарате бактерии и други патогени в тялото си.

Ако болките са наистина сериозни, то хемороидите биха могли да бъдат оперирани. Често обаче лечението им е свързано с кремове, които могат да се купят и без лекарско предписание.

Източник: IFLScience