Ако сте хванали неприятна настинка и имате силно главоболие, ибупрофенът може бързо да облекчи някои от вашите симптоми. Добра идея ли е обаче да го приемаме, в случай че сме хванали COVID-19?

Според много здравни експерти най-добре е да избягваме това лекарство, ако имаме COVID-19, тъй като съществуват малък брой доказателства, според които то може да усили симптомите на коронавируса. Ако се нуждаете от обезболяващо, парацетамолът изглежда най-приемливата и безопасна опция на този етап.

Френските власти бяха едни от първите, които предупредиха хората да не взимат противовъзпалителни обезболяващи (включително ибупрофен) при висока температура вследствие на инфекцията COVID-19. Оливър Веран, френският министър на здравеопазването, написа в Twitter миналата седмица следното: „Приемът на противовъзпалителни (ибупрофен, кортизон…) могат да играят роля в засилването на инфекцията. В случай на висока температура приемайте парацетамол. Или ако вече пиете противовъзпалителни лекарства или имате съмнение, обърнете се към личния си лекар за съвет.“

Впоследствие редица експерти потвърдиха това твърдение и започнаха да предупреждават хората да не използват ибупрофен. Факт е обаче, че на фона на цялата пандемия не разполагаме с голям брой научни доказателства по въпроса.

„Междувременно за лечение на симптоми като висока температура и болки в гърлото, изглежда нормално първият ни избор да е парацетамол“, казва проф. Пол Литъл от Университета на Саутхамптън, Великобритания.

Проф. Литтъл е съавтор на проучване, публикувано в British Medical Journal, което открива, че пациенти с респираторни инфекции (като настинка, а не COVID-19) могат да влошат състоянието си, ако приемат ибупрофен, а не парацетамол.

Защо някои здравни експерти ни предупреждават за противовъзпалителните лекарства?

Нещата са пряко свързани с противовъзпалителните свойства на ибупрофена, а именно – той притъпява имунната система, което може да забави възстановителния процес, обяснява проф. Иън Джоунс, вирулог от Университета на Рийдинг.