След като преживява болката от три скорошни спонтанни аборта, Кара Уинхолд от Форт Уърт, Текас, едва събира смелост да погледне към сонограмата, която показва, че е бременна в 5-ата седмица.

За нейно облекчение обаче всичко изглежда наред. Тя и съпругът ѝ Блейк, който е на 33 години, започват предпазливо да планират раждането на бебето през есента на 2021 г.

Впоследствие, няколко седмици по-късно и за тяхна най-голяма изненада, втори преглед с ултразвук открива два пулса.

„Бях шокирана“, казва Уинхолд пред Insider.

Когато става дума за близнаци, не е необичайно един от двамата да бъде открит на по-късен етап. Уинхолд обаче казва, че според лекаря скенерът показва, че вторият плод е значително по-малък и това означава, че е с около една седмица по-назад от гестационна гледна точка спрямо първия.

„Не разбирах какво реално се случва – казва Уинхолд. – Но тъй като разполагах с приложение за проследяване, което ми казва кога съм овулация, знаех кога е заченато първото дете.“

„Впоследствие с Блейк правихме секс на следващата седмица, предполагайки, че вече не съм в овулация“, добавя тя.

Супертефация

Оказва се, че 31-годишната жена, която вече има 3-годишен син на име Уаят, забременява, докато вече е бременна. Медицинският термин за това рядко явление е суперфетация. Подобно нещо се случва, когато втората яйцеклетка се оплоди от сперматозоид няколко дни (или дори седмици) след като първата вече е стигнала до матката и се имплантира в ендометриума.

„Сякаш ми се случваше чудо“, казва Уинхолд и добавя, че трите спонтанни аборта са били толкова травмиращи, че тя се е нуждаела от терапия.

Д-р Шерил А. Рос, акушер-гинеколог от Санта Моника, Калифорния, която не се е занимавала със случая на Уинхолд, казва пред Insider, че човек ще трябва да овулира два пъти през своя менструален цикъл, за да създаде втори ембрион на по-късен етап. Този феномен не е „описан от медицинска гледна точка“, допълва тя.