За бременните обстановката тази година никак не е спокойна - в края на зимата дойде първата вълна на грипа, след нея и втора – този път с вирус тип Б, а след това се добави и новият корнавирус.

Малко е известно засега как евентуална инфекция с COVID-19 би се отразила на бременните. Според медицинската статистика бременните обикновено по-тежко прекарват грипа и всички инфекции на дихателните пътища, в сравнение с тези жени, които не очакват дете. Това е така, защото бременността влияе на имунната система, а колкото повече нараства плодът в утробата, толкова натоварването на белите дробове на бъдещата майка се увеличава и на организма му е трудно да се бори с вируса.

Въпреки че данните, които са събрани за коронавируса до началото на март 2020 година са оскъдни, няма основание да се смята, че болестта и възможните усложнения ще са повече.

Това са изводите, публикувани в доклада на Световната здравна организация в края на февруари.

Анализът от информацията за 147 бременни, заразени с коронавирус сочи, че тежки симптоми са имали 12 от тях (8%) , а само на една състоянието е било критично. Всички останали са прекарали инфекцията относително леко.

Още е много рано да се каже как болестта се отразява на майка и на бебето.

Според резултати от неголямо проучване публикувано на 12 февруари в престижното научно издание The Lancet, 9 новородени, чийто майка са се заразили с коронавирус в края на трeтия триместър на бременността, са се родили здрави и в кръвта им вирус не е открит.

Истината е, че лекарите са предприели специални мерки, за да предотвратят предаване на заразата от майката на плода, всички майки са родили със секцио, а веднага след това бебета са били изолирани.