Въпреки че мъжете и жените могат да страдат от едни и същи заболявания с подобни или еднакви симптоми, някои от тези заболявания ги засягат по различен начин. Възможно е при някои болести жените да развият по-обстойна симптоматика, а при други болести мъжете ги преживяват много по-тежко. Това е причината най-общо жените да живеят малко по-дълго в сравнение с мъжете.

Ето някои заболявания, които засягат по различен начин мъжете и жените:

1. Мозъчен удар

Около 55 000 повече жени ще получат през живота си мозъчен удар в сравнение с мъжете. Също така всяка година умират много повече жени от инсулт, отколкото мъже. Въпреки че и мъжете, и жените развиват една и съща симптоматика, при жените по-често настъпват допълнителни усложнения като затруднено дишане, припадъци, повръщане и др.

2. Инфаркт

Когато получават инфаркт, и мъжете, и жените може да изпитат силен натиск върху гърдите си, сякаш е седнал слон отгоре им. Жените обаче може да получат инфаркт и без да усетят нищо подобно. Вместо това е възможно да почувстват напрежение или болка ниско в гърдите или в горната част на коремната област, да се задъхат, да им се завие свят, да загубят съзнание.

3. Депресия и тревожност

При жените са много по-често срещани състоянията на депресия и тревожност, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че жените преживяват много по-дълбоко всичко, което се случва, освен това върху плещите им тежат фактори, които отсъстват при мъжете като например домашно насилие, социална дискриминация и др.

Освен това жените могат да развият някои депресивни състояния, които са напълно непознати за мъжете – например по време на бременността, следродилна депресия, в периода преди менопаузата, около менструалния цикъл.

4. Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са по-често срещани при жените, защото уретрата на женитее пи-къса и на бактериите им се налага да изминат по-кратко разстояние. От друга страна, инфекциите протичат по-тежко при мъжете, тъй като в повечето случаи състоянието се дължи на запушени пикочни пътища, а не на бактерии.

Към първата част

Цветелина Велчева по материали от Bright Side