Въпреки че мъжете и жените могат да страдат от едни и същи заболявания с подобни или еднакви симптоми, някои от тези заболявания ги засягат по различен начин. Възможно е при някои болести жените да развият по-обстойна симптоматика, а при други болести мъжете ги преживяват много по-тежко. Това е причината най-общо жените да живеят малко по-дълго в сравнение с мъжете.

Ето някои заболявания, които засягат по различен начин мъжете и жените:

1. Оплешивяване

С напредването на възрастта мъжете е много по-вероятно да оплешивеят в сравнение с жените. Най-честият тип оплешивяване е отпред, при което челото сякаш се разширява все по-назад към темето. Може също да оплешивеят отзад във формата на голям кръг. Причината е, че тестостеронът при мъжете оказва значително по-силно влияние върху косата им, отколкото при жените. Тестостеронът се преобразува в хормона дехидротестотерон, който е основният виновник осата да става все по-тънка и къса.

Оплешивяването при мъжете може да започне още от 20-те им години. Докато при жените може да стане видимо чак на 50-60-годишна възраст.

2. Акне

Жените страдат от акне най-вече по време на менструалния си цикъл, бременността и периодът след това, както и менопаузата, тъй като настъпва хормонален дисбаланс. И двата пола може да страдат от акне от тийнейджърска възраст до късна зряла, но при мъжете като цяло продължава по-дълго време, защото произвеждат себум, специфичен мастен секрет, отделян от мастните жлези, отговорен за причиняването на акне.

3. Множествена склероза

Множествената склероза е 2-3 пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Затова пък при мъжете обикновено протича много по-тежко.

4. Остеопороза

При жените е 4 пъти по-вероятно да страдат от остеопороза в сравнение с мъжете. Това състояние е най-често срещано при жените над 50-годишна възраст. Това се дължи на факта, че костите на жените са по-леки и по- тънки.

Следва продължение по темата.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side