Японски учени са готови да започнат изпитания върху хора на лекарство, което може да възстановява зъби. Според местните медии, ако всичко е наред, клиничните тестове ще стартират през следващата година, а терапията за регенериране на зъби може да бъде готова за хората с беззъби усмивки още през 2030 г.

Още през 2021 г. екип от Висшето училище по медицина към Университета в Киото публикува обещаващо изследване, което показва, че протеин, наречен USAG-1, ограничава растежа на зъбите при мишки. Чрез изключване на гена, който кодира производството на протеина, мишките успяват свободно да възстановят зъбите си.

Впоследствие учените успяват да създадат неутрализираща терапия с антитела, която е блокирала функцията на протеина и е стимулирала мишките да си „отгледат“ нови зъби. По-късни експерименти показват същите ползи и при поровете, които имат по-близък до човешкия зъбен модел.

Когато става дума за първоначални изследвания, проучванията върху животни са особено подходящи. Сега обаче екипът иска да провери дали лечението действа добре при хора. Както съобщава японският вестник "Майничи", клиничните изпитвания ще започнат през юли 2024 г.

"Идеята за отглеждане на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар. Работя върху това още от времето, когато бях аспирант. Бях убеден, че ще успея да я осъществя", казва пред вестника Кацу Такахаши, ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болницата на Медицинския изследователски институт Китано в Осака.

"Надяваме се да проправим пътя за клиничната употреба на лекарството", добави той.

Теоретично това ново лечение, разработвано в Япония, би могло да позволи на хората да възстановят изгубените си зъби по същия начин, по който и на децата им израстват нови след падането на млечните. Изследователите описват новия процес като начало на "трето поколение" на регенерация на зъбите, като първото е появата на млечните при бебетата, а второто - постоянните зъби на възрастните, които се появяват по-късно в детството.

Предположението, че лекарствената терапия може да бъде достъпна за широка употреба още в началото на следващото десетилетие, звучи доста оптимистично, но е очевидно, че екипът вярва, че е постигнал нещо значимо.

Източник: IFLScience