Детето пада или по време на игра си избива зъба. То плаче и е притеснено, а родители не знаят как да действат в такава ситуация.
Най-лошото нещо, което можете да направите, е да оставите всичко както е, и да чакате момента, когато постоянните зъби ще израстнат.
Млечните зъби също трябва да бъдат възстановени,  обяснява имплантологът д-р Магомед Дахкилгов.

Децата най-често избиват предните си резци, въпреки че дъвкателните зъби често стават жертва на удари, падания и наранявания по време на игри и спорт.
Това може да се случи на всяка възраст - понякога дори на две или три години. Но си струва да запомните, че постоянният резец ще започне да расте на 5-7 години, а дъвчещите - още по-късно.

Какво да не правите, ако млечен зъб се счупи или бъде избит

Ако това се случи на вашето дете, е важно да разберете две неща.
Първо, няма нужда да му се карате за загубата на зъба. Това е много болезнено и много стресиращо за детето. Колкото по-спокойни сте за ситуацията, толкова по-добре - защото стресът, особено при малките, значително забавя всички оздравителни процеси.

Вторият момент е, че избитият млечен зъб трябва да се възстанови. Някои родители отричат ​​този процес, особено ако детето е на 6-7 години и му растат първите постоянни зъби. 
Те смятат, че млечните зъби така или иначе скоро ще започнат да падат сами - така че защо да губят време да ги спестяват или възстановяват?
Това не е правилният подход към проблема и ето защо:

- Травмата винаги е придружена от инфекция в гнездото. Ето защо е необходимо да заведете детето на зъболекар: той ще вземе мерки за премахване на инфекцията и предотвратяване на неблагоприятните последици.

- Под млечния зъб се намира зародишът на постоянния зъб и инфекцията може да го засегне. В този случай зъбът може да израсте с дефекти.

- Прекалено ранната загуба на млечен зъб носи риск редицата на постоянните зъби да се наруши.

Как да окажем първа помощ

Най-важното е незабавно да се свържете със стоматолог. Колкото по-скоро заведете детето, толкова по-големи са шансовете зъбът да бъде успешно спасен.

Ето какви стъпки трябва да се предприемат в зависимост от ситуацията.

1. Ако сте успели да намерите зъба.
Ако имате достатъчно късмет да намерите зъб, поставете го в мляко или топла вода.
Не го бършете със спирт, не го мийте в гореща вода и т.н.
Този зъб трябва да се даде на лекаря - той ще постави зъба в дупката и ще го фиксира, така че да пусне корени отново.
След тази процедура има някои ограничения – детето не трябва да дъвче от страната, където е имплантиран зъбът, докато той не се възстанови напълно.
Това обикновено отнема около две седмици. Лекарят ще ви каже по-точна дата.
Също така трябва да внимавате много за хигиената.

2. Много е важно да не се опитвате сами да върнете зъба на мястото му, дори и да изглежда чист и непокътнат.
Можете да вкарате инфекция в дупката и освен това е малко вероятно да постигнете висококачествен резултат.
Лекарят, който извършва реплантацията, фиксира зъба със специални шини и извършва всички процедури в стерилни условия.

2. Ако не сте намерили избития зъб.
Успокойте детето си и си уговорете час при детския зъболекар веднага. Той ще прегледа състоянието на гнездото, зародиша на постоянния зъб, меките и твърдите тъкани и ще извърши всички необходими процедури, включително ще ви предложи протезиране.
Фрагменти от корени също могат да останат в дупката. Ако не бъдат отстранени, има голям риск от развитие на възпаление.

3. Ако коронната част на зъба е счупена, но коренът е останал в дупката. В този случай също трябва да се консултирате с лекар. Днес се използват специални коронки за протезиране на детските зъби, които „пазят мястото“ на постоянния зъб.

Продължава на страницата на Новите родители