Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това - кога ги консумираме, обяснява проф. Андрей Бобровски от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет, предава БНР. Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва специалистът.

„Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното, киселото мляко има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо“, уточнява Бобровски.

Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.

Диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.

„Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от тях, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах“, допълва Бобровски.

Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето.

За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва още диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама.