Когато синът ми беше на три месеца, кърмата ми спря внезапно и завинаги. Това се случи през миналия век в един особен момент – нямаше адаптирани млека, нито каши, нямаше никакви други варианти за захранване, освен кисело мляко. Така то се влюби в млякото и айряна и тази любов е силна и до днес. Но това е частен случай.

Днес звучи нелепо да си помислим дори, че няма алтернатива на майчината кърма. Сега е най-логично специалист да каже от кога можете да давате кисело мляко на детето, по колко и как. Единственото ясно е, че тази храна е сред най-полезните не само за децата, но и на всяка вързраст. След майчиното мляко естествено.

Защото дава на организма куп безценни и незаменими вещества: калций, минерали, витамини – най-много В12, белтъчини – всичките, необходими за тъканите, костите, правилния обмен на вещества, нервната система...

Купувайки кисело мляко, е важно да четете внимателно етикетите, защото ценното от него е в случай, че полезните бактерии се съхраняват в живо състояние в готовия продукт. Това трябва да е указано на етикета, както и крайният срок на годност.

Напоследък се говори много за това, че киселото мляко, с което сме известни по света, уж има срок на годност, но не се разваля заради консервантите. Затова предпочитайте да купувате проверено мляко. Същото важи и за другите киселомлечни продукти – сирене, кашкавал, извара, сметана.

Много хора, увлечени по екологично чистия начин на живот, предпочитат да си ги приготвят вкъщи и из нета усилено се разменят рецепти за заквасяване на мляко, но специалистите не препоръчват да се увличате по това. Не препоръчват и на деца да се дава мляко от мандри и екологични ферми.

Наистина, киселото мляко е просто мляко и закваска, но и двете съставки изискват специфични условия – млякото трябва да съдържа определено количество мазнини и белтъчини, не бива да има вредни микроорганизми – а как ще разберете дали това, което сте си набавили, не съдържа, след като нямате лаборатория всъщи?!

В закваската трябва да има чисти млечнокисели култури, чието количество е установено със закон, да се следи процесът на ферментация и т. н. Какво ще стане, ако си позволите волности в технологията? Например да нагреете млякото не до 39 градуса по Целзий, а само до 37 градуса? Ако вземете не специфичната закваска, а лъжица кисело мляко, както често се прави? Ако го оставите да се заквасва не 4-6 часа, както е редно, а например 8 часа?

Полезните микроорганизми, които трябва да бъдат в киселото мляко, може и да не оцелеят, но в него могат да попаднат и да се развият други микроорганизми, които витаят в кухнята. С две думи – не е безопасно. Доверете се на специалистите, и след като се уверите, че избраната марка мляко, сирене или сметана е проверена, и продуктите и са действително здравословни, давайте смело!

Е, на детето не е нужно да му давате от 3-месеца, но при положение, че се налага да добавяте към кърмата, питайте лекарите и започнете с малко количество – лъжичка. После две и така, докато и вашето дете се влюби в него.

Новите родители