Киселото мляко по време на бременност е категорично здравословна храна, богата на калций и живи млечни ферменти, които могат да бъдат от голяма помощ през всичките 9 месеца.

Но какви по-конкретно са плюсовете и минусите на този популярен в храненето продукт?

Калории, хранителни стойности и ползи

Киселото мляко е храна с кремообразна консистенция и леко кисел вкус, произлиза от прясното мляко и преминава през процес на ферментация, който го прави такъв, какъвто го познаваме.

Обикновеното кисело мляко съдържа около 66 килокалории, но има и „олекотени“ варианти с калориен прием около 36 килокалории. Хранителен източник е на протеини, витамини и специфични минерали, което го прави препоръчително при повечето диети и дори специфични хранителни режими.

Хапването на кисело мляко по време на бременност е силно препоръчително, тъй като носи множество ползи както за майката, така и за бебето. То е естествен пробиотик, богат на калций, фосфор, натрий, калий, протеини и витамини.

Освен това насърчава чревното функциониране, добра превенция е срещу запек или хемороиди, които са характерни за бременните жени. Също така подпомага образуването на костите на бебето, благодарение на калция и витамините В и К, които съдържа. Не на последно място – благоприятства качествения сън.

Защо трябва да се консумира през деветте месеца

Правилното хранене е винаги във фокуса на вниманието на бъдещите майки.

Киселото мляко е една от храните, които можете да консумирате без никакъв проблем. То е особено полезно като следобедна закуска, в комбинация с плодове, или като първа сутрешна закуска в съчетание с мюсли.

За радост на бъдещите майки, киселото мляко не попада сред забранените храни през деветте месеца. Хапването му не може да навреди на здравето на плода. Нещо повече – то е по-скоро полезно, заради млечните ферменти, които съдържа.

По принцип консумацията на млечни продукти по време на бременност винаги се препоръчва, тъй като те доставят на организма протеини и калций. Но трябва да се избират внимателно. Подходящи са тези, които се подлагат на процес на пастьоризация, който елиминира патогените. Киселото мляко е нещо съвсем различно. То е безопасно, макар и сурово, защото е преминало през процес на ферментация.

Продължава на страницата на Новите родители