Гаденето в ранна бременност е често явление. Но лекарите не съветват да се пият хапчета, а да пробвате други начини за облекчаване на състоянието.

„Токсикозата е усложнение на бременността, което се проявява в нарушение на метаболитните процеси и с проблеми със стомаха. Просто казано, бъдещата майка е измъчвана от гадене и позиви за повръщане. Най-често такива състояния възникват в ранните етапи, до 12 седмици, по-рядко - до 20, обяснява АГ специалиста д-р Екатерина Федорова.

Причината е, че по време на бременността хормоналният фон на жената се променя. Влияние оказват възрастта на бъдещата майка (след 30 години), както и дали това е първа или многоплодна бременност. В допълнение, жени, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, трябва да бъдат изследвани и лекувани за хронични заболявания преди бременността, тъй като на техния фон ранната токсикоза се появява по-често. 

Как да облекчим състоянието

Специално лечение се налага рядко. Необходимо е само в случаите, когато бъдещата майка бързо губи тегло, а тестовете на урина и кръв показват проблеми.

Честотата на токсикоза е 2-3%. В 85-90% от случаите се проявява с повръщане и само 8-10% от жените се нуждаят от лечение. 

Разбира се, има лекарства, които намаляват проявите на токсикоза, но само лекар трябва да ги предпише. Ето защо при ранна токсикоза е необходимо да се свържете с акушер-гинеколог, който ще даде съвети и препоръки за облекчаване на състоянието

И ако токсикозата се проявява просто като сутрешно (или по всяко друго време) неразположение, тогава лекарствата не са необходими - прости съвети ще помогнат.

- Често похапване. При ранна токсикоза трябва да ядете 5-6 пъти на ден на малки порции. В никакъв случай не трябва да пропускате хранения или да ядете големи количества. По-добре е да приемате леки закуски на всеки 2 часа. Може да бъде извара, зеленчуци, плодове, но по малко. Менюто трябва да е разнообразно, а храната да е лесно смилаема.

- Вода с лимон. Ефективно средство, но противопоказно при повишена киселинност на стомаха. Ако това е проблем, можете просто да пиете колкото е възможно повече течности. Това помага за премахване на токсините от тялото.

- Акупунктура и психотерапия. Силното нервно напрежение увеличава риска от развитие на токсикоза.

Споделен опит

„Установих, че когато хапна нещо малко, преди да стана от леглото, нямах позиви за повръщане. Вечер си приготвях крекери или бисквитки. Плодовете не ме помагаха – на празен стомах ми причиняваха само киселини, но дъвченето на сухи бисквити ми помогна ”, - Ирина, на 27 години.

„Осъзнах, че не ми става лошо само когато дъвча нещо. Затова дъвчех постоянно: опитват се да не ям нещо много калорично. В противен случай до края на бременността нямаше да мога да мина през вратата. Похапвах моркови, зелени ябълки, краставици ...Винаги носех нещо такова с мен”, - Наталия, на 32 години.

„Бях измъчвана не толкова от токсикоза, колкото от морска болест. Не можех да се кача нито в кола, нито в автобус, за да ида на работа. Но трябваше по някакъв начин да стигна до консултацията. Затова носех със себе си буркан смляно кафе, и когато пристъпите на повръщане идваха, го подушвах. Помагаха ми и етерични масла. Просто слагах една капка на кърпичка и я подушвах, когато ми ставаше лошо”, - Елена, на 30 години.

Мона Василава / Новите родители