Колкото и да е странно, причините за сутрешното неразположение - гаденето и позивите за повръщане (токсикозата през бременността), все още не са добре проучени. Има много теории, но нито една от тях не обяснява напълно защо се случва това.
Смята се, че преодолявайки неразположенията, тялото на бъдещата майка се пречиства от натрупаните токсини и се предпазва от вредните вещества, които идват от околната среда и храната, обяснява акушер-гинекологът д-р Нана Тетруашвили, която е автор на 65 научни труда.

Друга, по-реалистична теория предполага, че причината се крие в имунологичния конфликт между жената и бебето в утробата.
Тази версия се потвърждава от факта, че в особено тежки случаи на бъдещата майка се инжектират кръвни клетки от бащата (под формата на „ваксина“), което помага на тялото да „разпознае“ по-бързо “чуждия обект“, който расте в утробата. 
Най-неприятното последствие от токсикозата е, че обостря хроничните заболявания, особено тези на стомашно-чревния тракт: язви, гастрит, дуоденит. В риск са и жени, които са имали възпалителни заболявания на половите органи и такива с много аборти.

Друга възможна причина за токсикозата е хормоналният дисбаланс. Не е тайна, че през първите три месеца в тялото на бъдещата майка се развихря истинска хормонална буря: зараждащата се плацента започва да отделя големи количества хормони за поддържане на бременността. Те влияят и върху функционирането на коремните органи и стомашно-чревния тракт. Ето защо бъдещите майки, които очакват близнаци, страдат повече в сравнение с останалите.

Каквато и да е причината за токсикозата, всяка бъдеща майка би искала да се отърве от дискомфорта възможно най-скоро.

Без паника!
Проучване на лекари от Чикаго доказа, че процентът на спонтанните аборти при бъдещи майки, страдащи от токсикоза, е по-нисък от този на бременни без токсикоза. Така че неразположението в началото бременността, няма нищо общо с помятането.

Как да разпознаем токсикозата

Около 70% от бременните сутрин страдат от гадене и повръщат почти всяка секунда. Ако това се случва рядко, тоест не повече от 2-3 пъти на ден, и не е придружено от липса на апетит и невъзможност да се преглъща нищо, това състояние не се определя като токсикоза, а е адаптация на организма към бременността.

Ако гаденето и повръщането се появят повече от 3 пъти на ден, желанието за ядене изчезва, а теглото започва да намалява, това означава, че бъдещата майка е изправена пред истинска токсикоза. Обикновено тя започва седмица след като менструацията ѝ е закъсняла и може да продължи до 12 до 16-ата седмицоа от бременността. И да се прояви в леки, умерена и тежка форма.
В първия случай повръщането се повтаря 3-5 пъти на ден, по-често след хранене, не се отразява на общото състояние на бъдещата майка и изчезва до 2-3-ия месец на бременността.
Умереното и тежкото протичане се характеризира с пристъпи на повръщане до 10-20 пъти на ден. И при всяка хапка храна или глътка вода бременната е принудена да тича до тоалетната. В същото време бъдещата майка отслабва, появява се слабост, сърдечният ритъм се ускорява, кожата става суха и количеството на отделената урина намалява. Това състояние изисква незабавна медицинска помощ.

Продължава на страницата на Новите родители