Повръщането, което се явява в началото на бременността, за много жени е признак, че всичко е нормално и наред. И около 50-60% от бъдещите майки имат този проблем. Ако лекарят прецени, може да препоръча биохимично изследване на кръвта и на урината и да предприеме някакво лечение.

Токсикозата на бременността се среща в 3 степени
- При леката повръщането е не по-вече от 5 пъти в денонощие. Бъдещата майка може да отслабне с 2-3 килограма, а анализът на кръвта и на урината не показва отклонения.  В този случай лекарят изписва лечение, но жената може да остане в дома си.

- При по-тежката втора степен лечението е в болница. Жената повръща повече от 10 пъти за 24 часа, постоянно е замаяна, чувства слабост, а в урината може да има ацетон. Загубата на тегло е над 3 кг.

- Тежката степен на токсикоза е относително рядка. При нея повръщанията са 20-25 пъти в денонощие, бременната не може да се храни, организмът ѝ бързо се обезводнява. Може да загуби 8-10 килограма и повече от теглото си. Обмяната на веществата се нарушава, анализът на урината показва наличие на ацетон и белтък.

Причините

Причините за токсикозата не са напълно проучени. Една от хипотезите е, че през бременността работата на нервната система се пренастройва, а хормоналните нива са променливи.
И един от хормоните - хорион гонадотропин, който е отговорен за образуване на плацентата, е причина за повръщането. 

Роля има и имунната система. Организмът на бебето е „чуждо тяло“ и ембрионът има антигени, към които майката изявява защитна реакция. От значение са също така генетиката, нарушеният обмен на вещества и недостигът на витамини в организма на майката.
Стресът, проблеми със съня, неправилното хранене и пушенето също допринасят и могат да отключат позивите за повръщане.
Затова лекарите препоръчват – правилно хранене, чист въздух и пълноценен отдих за бъдещите майки.

8 съвета как симптомите могат да бъдат облекчени

Позивите за повръщане се усилват, ако стомахът е празен. Затова е добре бременната да хапва малки порции храна, но често – например 5-6 пъти на ден.

При събуждане сутрин е добре бременната да не бърза и да скача от кревата. Може да хапе нещо малко още, докато си е в леглото.

Продължава на страницата на Новите родители