Най-често лекарите не разпознават симптомите на депресия и тревожност, когато подозират физически проблеми при пациентите си. Усещането за повдигане е един от най-малко известните симптоми на тревожно разстройство и депресия, откри ново изследване. Много хора, както пациенти, така и лекари, приемат автоматично, че повдигането е физически проблем, а не психически.

Но се оказва, че хората, които търсят помощ в болницата с оплакване от повдигане, много често всъщност страдат не от реален физически проблем а от депресия и или от тревожно разстройство. Изследването е открило, че цели 41 % от оплакващите се от повдигане са клинично депресирани.

“Нашето откритие може да доведе до избягването на дълготрайна употреба на потенциално вредни медикаменти срещу повръщане и може да спести скъпи медицински тестове, без да забравяме, че реално може да осигури по-добро качество на живот при пациентите”, обяснява д-р Тон Хауг, водещият учен от екипа.

Резултатите са дошли след внимателен анализ на 62 000 души в Норвегия. Почти 50% от тях са страдали от стомашни-чревни проблеми като повдигане, повръщане, диария или запек през последната година. “В представителната извадка от нашето изследване преобладаването на тревожността и депресията бе значително по-високо при хора с повдигане, в сравнение с пациенти, които нямат подобни оплаквания”, добава Хауг. Така се оказва, че повдигането е симптом с много силен прогностичен потенциал при депресии и тревожни разстройства. Той повишава вероятността цели три пъти някой да има едно от тези психически разстройства.

Източник: Psy Blog