Ходенето е много добър вариант за раздвижване и обикновено лекарите горещо го препоръчват по време на бременност. Какви обаче са реалните ползи от него и има ли „здравословно количество“, към което трябва да се придържат бременните?

През деветте месеца е изключително важно бъдещата майка да поддържа умерени навици за упражнения, като ходенето, йогата или пилатесът са едни от най-удачните решения. Важно е обаче да не се прекалява, за да не се застраши здравето на жената и това на нероденото дете.

Кои са предимствата

Ходенето е едно от най-деликатните и в същото време лесни упражнения за тялото. То не зависи от възрастта, теглото или физическото състояние. И също така за него не се изисква специфична фитнес зала или уреди, а може да се практикува навсякъде и по всяко време на деня.

Освен че е практично, просто и евтино, ходенето предлага и множество ползи за здравето на бременните жени. Ето и най-важните:

- По-добър контрол на теглото по време на бременност;

- Тъй като е вид аеробна тренировка, позволява да се изгарят калории без да се подлага тялото на стрес;

- Подобрява кръвообращението. Поддържането на добро темпо по време на ходене подобрява притока на кръв и предотвратява отоците. За бременни жени това е много важно, тъй като спестява неприятното подуване на краката, поява на хемороиди и синдром на карпалния тунел.

Колко време да се ходи

Това зависи както от бременността, така и от тренираността на бременната. Минималното и здравословно време е около 30 минути.

Въпреки това, през първите 8 месеца от бременността е препоръчително разходките всеки ден да бъдат поне един час, за да има действителна полза от ходенето. Тези 60 минути могат и е добре да бъдат разделени на 3, 4 или 5 сесии. И да са винаги в добро темпо, с пауза за почивка.

По материали от DonnaD / Новите родители