Грижите за детските зъби започва още докато бебето е в утробата. Развитието на млечните зъби започва още на 6-ата седмица след зачеването, а емайлът се образува в края на 4-тия месец. Така че храненето и начинът на живот на бременната слагат отпечатък.

По някаква причина повечето хора са сигурни, че "временните" зъби не са за дълго, защото когато паднат, поникват нови - бели и здрави.

Уви, нещата не са толкова прости, обяснява стоматолог д-р Юли Староверов.

Бъдещата майка може да повлияе на образуването на зъбите, още докато бебето е в утробата ѝ. Менюто ѝ трябва да е богато на храни, които съдържат калций и флуор. Това са двата елемента, които са най-важни за формирането на здрави зъби в бъдеще.

Източникът на калций са кисели млечни продукти, зеле, броколи, а на флуорид - нискомаслени морски риби, спанак и зелен чай. Важни за доброто състояние на скелетната система са микроелементите, които се съдържат в сушените плодове и зелените зеленчуци.

0‒5 месеца

Много е важно опасни бактерии от устата на родителите да не попаднат в устата на бебето. Защото съществува риск те да променят състава на микрофлората в устата му и да създадат условия за бъдещи кариеси. Накратко: не облизвайте биберона, никога на лапайте лъжицата на бебето, дори да искате да пробвате храна му. Вземете си друга.

Грижете се за собствената си устна хигиена и поддържайте зъбите си.

Формирането на правилна захапка

Долната челюст при новородени винаги е с 1,5 см по-къса от горната. До 6 месеца разликата изчезва поради факта, че бебето суче активно. Кърмачето полага повече усилия, за да получи порция мляко, отколкото ако се храни от шише. Затова при бебета, които се хранят с адаптирано мляко, най-често долната челюст изостава в развитието си.

Ето още един аргумент в полза на естественото хранене. Заедно с ползите от кърмата, тя осигурява и полезната  микрофлора в устата на бебето.

Така че кърменето е едно от най-важните условия за нормалното формиране на зъбите и челюстите на бебето.

Можете само частично да го компенсирате - като изберете биберон с физиологична  форма и подходящ размер.

Веднага след като биберонът загуби твърдост и еластичност, купете нов.

Снимка: Getty Images

От 6 месеца

На тази възраст пробиват централните долни резци, а след това и горните. На 8-12 месеца - странични резци, първо отдолу, след това отгоре.

До 14-16 месеца се появяват временни дъвкателни зъби,  до 20-30 месеца изникват вторите дъвкателни зъби.

Веднага след като първото зъбче се появи, започнете да приучавате бебето да си мие зъбите. Първо, това се прави с пръст, увит в марля, след това със силиконова масажна четка под формата на напръстник.

От 1-годишна възраст зъбите се мият с мека четка. Трябва да я сменяте всеки месец.

Зъбите на малчугана се мият 2 пъти на ден със специална детска паста без флуор.

Веднага щом той се научи да плюе и да изплаква устата си, преминете към паста с малко флуор (на кутията е посочена възрастта, за която е подходяща ), а от 6-годишна възраст - с обичайното съдържание на флуор.

Помощ

Поникването на зъбите може да е болезнено и неприятно за бебето. В момента, когато прорязват временните дъвкателни зъби, някои деца изпитват силна болка, а венците им се подуват.

На помощ идват специалните „гризалки“ (за предпочитане с пъпки и гел вътре). Поставете гризалката в хладилника за 15 минути, преди да я дадете на детето.

Снимка: Getty Images

От 1 година

За да има бебето здрави зъби, обърнете внимание на консистенцията на храната, която яде. За да се развият челюстите и мускулите им и да не се натрупва плака по зъбите, то трябва да дъвче много и с усилие.